Koliko roditelje košta proslava mature?

Braničevo

Društvo

Koliko roditelje košta proslava mature?

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Nakon dve godine pauze maturanti ponovo mogu maturu da slave u restoranima. Čini se da povratak u normalne životne tokove nije naročito obradovao roditelje koji moraju to da isprate finansijski.

Ovaj značajan dan u životima maturanata, osim kao događaj kojeg će se sećati sa setom, ostaje ovekovečen i na fotografijama, pa možda otuda tolika želja za što boljim izgledom. Roditelji bukvalno za nekoliko sati proslave moraju izdvojiti pola minimalne plate kako bi ugodili svojoj deci.

Kako E-Braničevo saznaje od direktora požarevačkih srednjih škola i maturanata, ove godine proslava mature se kreće od 2.800 do 3.600 dinara, u zavisnosti od restorana, odbranog menija, benda, di-džeja, fotografa i broja profesora koji dolaze na proslavu.

Pitali smo i da li se dešava da zbog finansijske situacije neko dete odustane od proslave mature. Direktori škola tvrde da uglavnom sva deca idu, a da je za one koji su u teškoj materijalnoj situaciji besplatno, kao i za profesore, jer celo odeljenje sakuplja novac i plaća mesto u restoranu za njih.

Ovaj dan zahteva veliku pripremu, dane, ako ne i nekoliko meseci razmišljanja o tome šta je najbolje obući kako bi se dobila neka nova ideja i pronašla inspiracija, pogotovo kod devojaka.

Devojke koje bi radije izabrale neku svedeniju varijantu, a koja je ipak u skladu sa trenutnim trendovima, za klasičnu slip haljinu, koja važi za prolećni trend, morale bi da izdvoje nešto više od 4.000 dinara, što bi ujedno i bila jedna od najeftinijih varijanti. One koje bi radije ponele upečatljive šljokice, kristale ili rese, morale bi da izdvoje nešto više novca, a ako je u pitanju duža haljina, suma bi definitivno bila viša od  10.000 dinara. Postoje i one koje se radije odlučuju za nešto komotnija izdanja, a podjednako efektna, poput odela i kombinezona, čija je minimalna cena 6.000 dinara.

Međutim, haljina nije dovoljna, bez novih sandala, frizure, šminke i nakita, izgled nije potpun, a sve to košta. Sandale sasvim pristojnog izgleda najčešće se mogu naći po ceni od 4.000 dinara. Frizura je još jedna bitna stavka, a za nju se mora izdvojiti od 1.000 do 3.000 dinara za složenije frizure, koje su obično karakteristične za ovu vrstu proslava. Šminka varira od 1.000 do 2.500 dinara, koliko ova usluga košta u pojedinim salonima ili kod iskusnijih šminkera. Neizostavni na spisku su nokti, a cena manikira se  kreće od 800 do 2.000 dinara.

Nakit je ono u čemu devojke uživaju i ono što neretko može istaći ceo autfit u prvi plan, a njegova cena zavisi od materijala, načina izrade i popularnosti brenda. Ukoliko se specijalno za ovu priliku kupuje nakit potrebno je izdvojiti minimum nekoliko hiljada dinara.

Čini se da je muškarcima ipak lakše, jer se sve svodi na odabir dobro krojenog odela, čija cena se obično kreće između 10.000 i 20.000 dinara, dobre strukirane košulje, koja se može naći po ceni od 2.000 do 4.000 dinara, kao i cipela koje koštaju više od 3.000 dinara. Jedini aksesoar karakterističan za muškarce je kaiš, čija cena zavisi od vrste materijala, a može se pronaći i za 2.000 dinara. Uz dobar parfem i sat spremni su za proslavu.

Kada se na kraju svega svede prosta računica i svemu ovome dodaju i propratne stvari, poput dodatnog novca potrebnog za proslavu poslednjeg dana škole, kada je potrebno platiti muziku, majice i kupiti poklon razrednom starešini, dobija se vrtoglava cifra – u proseku od 200 do 300 evra, koja većini roditelja zadaje glavobolju, toliko da se pojedini odlučuju i za pozajmice.

Dobra stvar u Požarevcu je što deca ne moraju da plaćaju prevoz do restorana, jer bi to koštalo još dodatnih nekoliko stotina dinara. Naime, besplatan prevoz za sve maturante obezbedio je grad Požarevac.

>>MATURANTIMA OBEZBEĐEN PREVOZ DO RESTORANA, A IMAĆE I ŽURKU NA TRGU<<

To Top