Komarci “haraju” gradom, najavljeno treće prskanje (FOTO)

Braničevo

Društvo

Komarci “haraju” gradom, najavljeno treće prskanje (FOTO)

Foto: Fejsbuk, E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U sredu, 22. jula, ukoliko se steknu povoljni vremenski uslovi izvršiće se tretman suzbijanja komaraca uređajima sa zemlje i iz vazduha na teritoriji grada Požarevca i Kostolca, u periodu od 19 do 22 časa, saopštavaju iz Informativne službe grada Požarevca i preporučuju pčelarima da preduzmu neophodne mere zaštite pčela.

Ovo će biti treći tretman protiv komaraca na teritoriji grada Požarevca u ovoj godini, ali nakon prva dva, krajem maja i u prvoj polovini jula, problem sa „krvopijama“ izgleda nije rešen.

Objava na Fejsbuku

Umesto da se smanji broj komaraca i dalje ih ima mnogo i agresivniji su nego ranije, utisak je mnogih građana. Požarevljanima se čini kao da su, kako komentarišu pojedini na društvenim mrežama, “ prskani vodom”.

Objava na  Fejsbuku

Komentari građana na  Fejsbuku

  Društvenim mrežama kruže fotografije, uglavnom dece sa brojnim ujedima komaraca.

Objava na  Fejsbuku

Zašto je situacija ovakva uprkos prskanjima, najtačniji odgovor mogu da daju stručnjaci.

Ujedi komaraca tokom polučasovnog boravka deteta ispred zgrade u centru Požarevca

Biolog Milenka Perić istakla je za "Blic" da je zbog junskih kiša došlo do pomeranja razvoja rečnih komaraca, te su se preklopili sa aktivnošću takozvanog kućnog komarca koji je dominatan u ovom periodu godine.

“Rečni komarci su agresivniji jer je njihov ubod bolniji. Iako je njihova najveća aktivnost u jutarnjim časovima i u sumrak, mogu biti aktivni tokom celog dana. Bitno je napomenuti da rečni komarci na našem području nisu od medicinskog značaja, jer nije registrovano da prenose bolesti”, kazala je Perić za Blic.

Više o tome pričitajte OVDE.

Prema rečima doktora Ivana Aleksića iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, virus Zapadnog Nila registrovan je kod komaraca u Beogradu i nekoliko opština i gradova u Srbiji, piše Blic.

Dobra vest je da Požarevac nije među tim gradovima.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", do juče u Srbiji nije potvrđeno obolevanje kod ljudi od groznice Zapadnog Nila.

O tretmanima protiv komaraca

Grad Požarevac raspisao je 30.aprila javnu nabavku za uslugu sistematske dezinsekcije koja podrazumeva prskanje protiv komaraca i krpelja. Ugovor za ovu uslugu dodeljen je kompaniji „Eko-san plus“ iz Beograda, koja se bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom. Vrednost ugovora je 14.129.760 dinara bez PDV-a.

Usluga predviđa obavljanje tri tretmana u 2020.godini i tri u 2021.godini.

Na području grada Požarevca i Kostolca sprovode se tretmani protiv larvi i odraslih komaraca, odnosno dve vrste tretmana: larvicidni i adulticidni.

Larvicidni tretman sprovodi se na površini od oko 300 hektara i obuhvata sledeća područja: Gornji tok Velike Morave (Lučica, Prugovo i Poljana), Ljubičevo, šljunkare „Morava“ i „Zec“, staro korito Mlave (Trnjane, Nabrđe, Maljurevac, Bubušinac i Bradarac), „Hrastovača“  Kličevac, Stari Kostolac (kanali lokalne regulacije i pepelište), „Šugavica“ Kostolac, kanali lokalne regulacije Dubravica, „Brežanski kanal“.

Adulticidni tretman zaprašivanja iz aviona sprovodi se na površini od oko 5.230 hektara i obuhvata sledeća mesta: grad Požarevac, Gradska opština Kostolac, Zabelja, Ljubičevo, Dubravica, Stari Kostolac, Drmno, Bradarac, Maljurevac, Bubušinac, Bratinac, Nabrđe, Trnjane, Brežane, Batovac i Lučica.

Adulticidni tretman zaprašivanja sa zemlje sprovodi se na površini od oko 900 hektara i obuhvata uže i šire gradske zone Požarevca i Kostolca, kao i seoska naselja.

Građanima ostaje samo da se zaštite  raznim sredstvima koja su dostupna u slobodnoj prodaji.

To Top