Koncert Ane Bekute začiniće „Pasuljijadu“

Veliko Gradište

Događaji

Koncert Ane Bekute začiniće „Pasuljijadu“

Foto: Arhiva, plakat

How Good Of A Friend Are You Really?

Tradicionalna kulinarska manifestacija „Pasuljijada“ četrnaesti put u subotu u gradskom parku, na samoj obali Dunava.

Gradištanac, najpoznatiji pasulj u našoj zemlji, okupi u Velikom Gradištu svake godine veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje, koji rado uzimaju učešće u  manifestaciji pod nazivom „Pasuljijada“.

U subotu 10.avgusta, u 9 časova, žiri će izabrati najlepšu baštu i balkon u Velikom Gradištu. Komisija već obilazi dvorišta Gradištanaca, ocenjuje angažovanje na uređenju bašti i balkona, zelenila i cvetnih sadnica, o čemu smo pisali ranije.

Sva dvorišta biće fotografisana, a fotografije će biti izložene u gradskom parku na velikim panoima. Najuspešniji će biti javno pohvaljeni i nagrađeni simboličnim poklonima.

U gradskom parku, u 15 časova, počinje kuvanje najpoznatijeg pasulja Gradištanca. Turistička organizacija obezbeđuje drva za vatru, kuva se čist Gradištanac, u prethodno pripremljenom kotliću, a sve ostalo je na umešnosti kuvara. Učesnici takmičenja dužni su da  urede svoje štandove najbolje što umeju, ali u etno stilu. Najmaštovitije uređena „kuhinja“ osvojiće prigodnu nagradu.

Kada se upali vatra i pasulj stavi na krčkanje, oko kotlića treba da vlada vesela atmosfera, jer specijalna nagrada dodeljuje se za najveseliji kotlić.

Besplatna degustacija „vojničkog“ pasulja, koji kuva Vojska Srbije, garnizon iz Požarevca, počinje od 17 časova.

Nakon tri sata pasulj bi trebalo da je skuvan i sledi žiriranje. U stručnom žiriju će se nalaziti eminentni ugostitelji i ocenjivaće izgled pasulja, njegov ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost.

Žiriranje ume da  potraje nekoliko sati, a proglašenje pobednika je tokom koncerta.

Od 19 časova igraće se finalne basket utakmice „3 na 3“. Nakon proglašenja pobednika, sledi koncert estradne zvezde Ane Bekute.

Svake godine na ovoj manifestaciji poraženih nema, svi odlaze bogatiji za jedno novo iskustvo, za jedan novi ukus Gradištanca i za makar jedno novo prijateljstvo.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top