Koncert ,,Gvardije“ za Dan slovenske pismenosti

Požarevac

Događaji

Koncert ,,Gvardije“ za Dan slovenske pismenosti

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom obeležavanja praznika koji je posvećen Ćirilu i Metodiju, orkestar Centra za kulturu Požarevac ,,Gvardija“ održaće koncert večeras od 19 časova u velikoj sali Centra za kulturu.

Na koncertu će, pored „Gvardije“, učestvovati mešoviti hor Centra za kulturu, pevačka grupa i etno horić gradskog ansambla narodnih igara i pesama „GANIP“.

Cena ulaznice je 250 dinara, a bilet servis će raditi i pred sam koncert od 17 do 19 časova.

Podsećamo, Ćirilo i Metodije su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Ova dva brata su rođena u Solunu i verovatno su bili grčkog porekla, ali su, pošto je Solun bio okružen slovenskim stanovništvom, naučili dijalekt lokalnog življa. 

Po nalogu vizantijskog cara Mihaila III i Patrijarha Konstantinopolja Fotijusa, oba brata su 860. otišla kao misionari među tursko-tatarske Hazare u južnoj Rusiji da bi sprečili širenje judaizma. Ova misionarska misija je bila neuspešna, pošto je kasnije hazarski Kagan postavio judaizam kao nacionalnu religiju. 

Dve godine kasnije, braća su angažovana za novu misiju kod Slovena. Naime, 862. poslanstvo moravskog kneza Rastislava zatražilo je od cara Mihaila episkopa i sveštenike koji će propovedati na slovenskom jeziku hrišćansku veru. 

Zadatak je bio veliki i delikatan. Na području prostrane Rastislavljeve države hrišćanstvo su širili franački sveštenici iz regensburške i pasavske biskupije. Bojeći se njihovog političkog uticaja, Rastislav je u Vizantiji tražio oslonac protiv cara Ludviga Nemačkog. Vizantija je udovoljila toj želji i poslala mu Ćirila i Metodija.

Braća su se za ovaj posao ozbiljno spremila: Ćirilo je sastavio prvo slovensko pismo (glagoljicu) i na jezik makedonskih Slovena iz okoline Soluna (koji su od detinjstva dobro znali) preveli su najnužnije crkvene knjige. Na taj način su stvorili prvi slovenski književni jezik i postavili temelje slovenskoj književnosti. Godine 863. braća su krenula na put i 864. su stigli knezu Rastislavu.
 
Uspeh njihove misije bio je veliki. Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije su udarili temelje slovenskoj pismenosti. Njihovi učenici Kliment i Naum su sastavili pismo ćirilicu.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top