Korona prepolovila proizvodnju homoljskog sira

Žagubica

Poljoprivreda

Korona prepolovila proizvodnju homoljskog sira

Foto: A.M., privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Miodrag Živković iz Izvarice jedini je koji sa porodicom proizvodi pravi homoljski sir sa zaštićenim geografskim poreklom. Mleko sakuplja od lokalnih poljoprivrednika čije krave pasu na livadama Homolja na kojima obitava i do 80 različitih vrsta lekovitih trava.

Mesečno prerade četrdeset tona mleka. Osim četiri tone sira naprave i osam tona jogurta, 400 kilograma pavlake, dve tone sitnog sira.

Nakon dugog perioda razvoja proizvodnje, pre nekoliko godina Živković je konačno učvrstio svoje poslovanje i plasman.Oko 95 odsto svega što proizvede, prodaje se u prodavnicama najvećeg trgovinskog lanca iz Požarevca.

Kako i sam kaže, siguran plasman mnogo olakšava posao i smanjuje brige.

Mleko se u ovoj mlekari prima dva puta dnevno. Ujutru i uveče.

Narudžbine za gotove proizvode stižu na svaka tri dana. A homoljski sir mora da odleži bar 60 dana, pa treba dobro isplanirati.

Mlekara MZ Homoljka mesečno proizvede četiri tone jedinstvenog homoljskog sira

„Nije lak posao, ali se sada isplati, solidno se živi“, iskren je Miodrag koji je već uključio i sina u posao u nadi da će on naslediti posao.

U planu je bilo i proširenje proizvodnje, međutim situacija sa Kovidom19 je otežala taj posao.

Zabrane rada restorana i velikih proslava drastično su smanjile potražnju.

„Nije bilo veselja, nisu radili restorani, što je veoma uticalo na promet. Nedeljno je 200 kilograma sira naručivao samo jedan restoran , a onda ništa“, objašnjava Miodrag.

Sa druge strane, pandemija je podigla cene uzgoja, a domaćinstva u opštini Žagubica su sve starija pa mnogi i odustaju od krava, dok se mladi teško odlučuju za ove poslove.

Smanjenje količina mleka može drastično da utiče na proizvodnju sira, jer je neophodno 1000 litara mleka za 150 kilograma, dok se jogurt mnogo više isplati.

„Uprkos smanjenju, ne bih proširivao teritoriju sa koje sakupljam mleko, jer posle treba prodati“, zabrinut je ovaj proizvođač.

 

Miodrag sa suprugom na Novosadskom sajmu

Zbog povećane cene hrane, uzgajivači goveda traže i veće cena mleka od sadašnje, koja je između 30 i 35 dinara.

Živković se slaže sa njima, ali kako kaže, s obzriom na to da i on zavisi od tržišta, ne može mnogo da uradi.

„Šezdeset dinara je realna cena sirovog mleka, ali koliko bi onda trebalo da košta jogurt – 150? Ja moram da budem jeftiniji od velikih proizvođača. Svi održavamo cenu sa kojom možemo da se izborimo na tržištu,“ objašnjava.

Prisan odnos sa stočarima omogućava i češće i jednostavnije pregovore, za razliku od velikih otkupljivača. Ali u ovom trenutku to nikome ne može mnogo da pomogne.

„Pre pet, šest godina bilo je mnogo lakše. Moglo je da se radi i da se peva, a sada se radi i zapeva se“, slikovito nam prenosi svoju muku i dodaje da je  proizvodnja sira i radne snage najmanje duplo smanjena.   

I promene navika u ishrani ljudi pod uticajem medija i savremene zdrave ishrane koja propagira da mleko i mlečni proizvodi nisu korisni za organizam kao što se mislilo, takođe doprinose smanjenju prometa.

To sve konkurencija koristi.

„Narod gleda šta je jeftinije. Oko 200 dinara košta biljni sir, a moj sir od mleka sa 45% mlečne masti je 500 dinara. Ko nema, naravno da će kupiti taj jeftiniji, iako ne znamo ni zašto se zove sir “, prati tendencije Živković.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta  "Poljoprivrednici imaju reč" po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta Opštine Žagubica radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2021. godini.

 - Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine Žagubica

To Top