KPC PETROVAC: Kvalitetni programi i sale pune publike obeležili 2022.

Petrovac

Društvo

KPC PETROVAC: Kvalitetni programi i sale pune publike obeležili 2022.

Foto: KPC Petrovac

How Good Of A Friend Are You Really?

Protekla godina bila je vrlo uspešna za Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi, kaže Milica Ilić, direktorka ove ustanove, sa kojom razgovaramo o najznačajnijim aktivnostima u 2022. i planovima u novoj godini.

Za razliku od prethodne dve godine koje je obeležila epidemija koronavirusa, 2022. označila je povratak umetnika na scenu i publike u salu. Kakva je za Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi bila godina za nama?

Godina koja je sada već iza nas bila je vrlo uspešna za Kultruno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi, s obzirom na to da smo realizovali sve planirane programe, organizovali i sproveli neke nove aktivnosti, obogatili kulturno-umetničke sadržaje manifestacija i vratili pune sale publike. Međutim, KPC je jedan od retkih kulturnih centara koji je i tokom 2020. i 2021. godine radio i realizovao kulturno-umetničke i pozorišne programe, u skladu sa merama.  To nam je umnogome pomoglo da očuvamo publiku za te dve godine, ne tako slavne za scenske programe. Taj entuzijazam svih mojih kolega u Kulturnom centru i celog glumačkog ansambla, učinio je da 2022. godina bude uspešna, sa kvalitetno realizovanim programima, punim salama, dugim aplauzima i izuzetno posećenim manifestacijama u svim naseljima opštine Petrovac na Mlavi, koje su pokazatelj koliko su se ljudi uželeli okupljanja i zajedništva.

Pozorište „Dragoljub Milosavljević Gula“ predstavilo se publici novim predstavama i nanizalo je više nagrada, a održan je i istoimeni pozorišni festival. Šta je po vašem mišljenju obeležilo rad pozorišta?

Petrovačko pozorište u 2022. godini uspešno je nastavilo da svojim radom, igrom, premijerama i gostovanjima održava renome kulturnog brenda opštine Petrovac na Mlavi zahvaljujući velikoj podršci lokalne samouprave, koja je i u 2022. puno ulagala u pozorište i time publici omogućila kvalitetne pozorišne sadržaje.

Publika na „Gulinim danima“

Festival „Gulini dani“ 2022. godine uspešno je realizovan u aprilu.  Tokom osam festivalskih dana ugostili smo pozorišta iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a najveći utisak ostavila je maestralna predstava Pozorišta mladih iz Novog Sada „39 stepenika“ koja je igrana u čast nagrađenih na zatvaranju festivala. Utisci publike su bili tako impresivni da se više meseci govorilo o tom pozorišnom spektaklu.

Sa premijere predstave

U junu petrovačko pozorište izvelo je premijerno novu predstavu „Putujuće pozorište Šopalović“, po tekstu Ljubomira Simovića, a u režiji Miloša Jagodića. Dugoočekivana drama konačno je na repertoaru petrovačkog pozorišta. Ansambl od 13 glumaca na izuzetno visokom umetničkom nivou sa velikom predanošću, ljubavlju i iskrenim dvomesečnim radom poklonio je publici odličnu predstavu, koja se do kraja 2022. godine igrala više od 10 puta, što je za jedno amatersko pozorište odličan tempo. Takođe, istakla bih da je pozorište „Dragoljub Milosavljević Gula“ u 2022. godini igralo četiri predstave na repertoaru - tri večernje i jednu dečiju. Često smo gostovali kako na pozorišnim festivalima, tako i u razmenama amaterskih programa sa drugim pozorištima i kulturnim centrima u zemlji, ali i u regionu.

U okviru kulturnog centra radi i bioskop. Koliko često ima projekcija i šta najviše privlači petrovačku publiku?

Bioskop u Petrovcu radi u skladu sa dinamikom ponude kinoprikazivača u Srbiji koji svojim 3D putujućim filmskim programima nude sadržaje, kako animiranih tako i igranih filmova. Jednom mesečno petrovačka publika ima prilike da odgleda neke od aktuelnih filmskih ostvarenja kako domaćih, tako i stranih, a svakako su najposećeniji animirani filmovi za najmlađe.

KPC Petrovac na Mlavi može da se pohvali letnjom scenom kakvu nemaju ni veći kulturni centri u Srbiji. Koliko je programa i kog tipa realizovano na njoj?

Letnja scena KPC-a nastala je zahvaljujući entuzijazmu mojih kolega 2020. godine da usled situacije sa koronavirusom ipak učinimo mogućim realizaciju kulturno-umetničkih programa. Taj entuzijazam, znanje i dugogodišnje iskustvo, kako urednika tako i cele tehničke ekipe KPC-a Petrovac, ključ je svakog uspeha ove ustanove kulture. Tako je od prinudnog prostora da se ipak nešto odigra i organizuje letnja scena KPC-a postala za dve godine mesto okupljanja i realizovanja kulturno-umetničkih manifestacija od maja do oktobra. Istakla bih Smotru folklornih ansambala opštine Petrovac na Mlavi, koja otvara letnju scenu u jednoj kalendarskoj godini. Ta manifestacija okuplja sve KUD-ove opštine Petrovac koji igrom i najlepšim melodijama narodne izvorne tradicije započinju program na letnjoj sceni, a potom slede pozorišni programi na otvorenom, rok koncerti i promocije za najmlađe.

Smotra folklora na letnjoj sceni

Održana je i tradicionalna manifestacija „Takmičenje sela“. Koliko je sela učestvovalo, koje je bilo najbolje i da li su folklorni ansambli u svim selima, poput Narodnog orkestra „Serbia“ koji je ove godine bio izuzetno aktivan, nastavili rad posle korone?

Posle dve godine pauze, KPC je u saradnji sa opštinom Petrovac na Mlavi nastavio  tradicionalno održavanje najstarije i najmasovnije manifestacije u ovoj opštini „Takmičenje sela“. Ponosni smo što punih 60 godina organizujemo ovu prelepu manifestaciju koja na najlepši način čuva, predstavlja i prenosi na mlađe generacije narodno izvorno stvaralaštvo petrovačkog kraja, običaje, igre, folklornu tradiciju, muziku i sve ono što čini baštinu mlavskog kraja kako srpske, tako i vlaške kulturne tradicije. U 2022. godini učešće u „Takmičenju sela“ uzelo je 12 mesnih zajednica. Svako selo predstavilo se bogatim kulturno-umetničkim programom u okviru centralne godišnje manifestacije koja se organizuje u svakom selu koje učestvuje, kao i predstavljanje rada mesne zajednice kroz ocenjivanje po kategorijama od ekologije, poljoprivrede, rada škola i aktivnosti mesnih zajednica. Ovogodišnji pobednik bilo je naselje Veliko Laole, drugoplasirano je bilo selo Stamnica i Stamnička reka, a treće mesto zauzelo je Starčevo.

Pobednik Veliko Laole

Kakvi su planovi KPC Petrovac na Mlavi za 2023. godinu?

U 2023. godini Kulturno-prosvetni centar planira da realizuje svoje dve najveće manifestacije u punom kapacitetu, a to su Festival glumačkih ostvarenja „Gulini dani“ i manifestacija očuvanja narodnog izvornog stvaralaštva i tradicije „Takmičenje sela“ od aprila do septembra. U planu je da 2023. bude godina u kojoj će KPC najviše pažnje do sada posvetiti dečijim programima i najmlađoj publici. To znači da će pozorišni program biti više orijentisan na dečiju scenu, s obzirom na to da škola glume petrovačkog pozorišta izuzetno dobro radi ima - tri grupe polaznika. U ovoj godini pripremamo novu dečiju predstavu u kojoj su glavni akteri upravo najmlađi glumci petrovačkog pozorišta, a čija premijera je planirana upravo za „Guline dane“. Takođe u planu je intezivniji rad sa decom u okviru Edukativnog odeljenja Kultruno-prosvetnog centra kroz radionice, kao i programe u saradnji sa Jazzasom i Direkcijom za omladinu i sport, zatim otvaranje škole slikanja, inteziviranje rada sa školom plesa i školom baleta „New stars“.

Iz dečije predstave „Veštica pred sudom“

U dogovoru sa prijateljima petrovačkog pozorišta, pre svega privatnim kompanijama koje godinama unazad podržavaju rad petrovačkog pozorišnog amaterizma, u planu je novi festival dečijih pozorišnih predstava u septembru. Petrovac je izgradio fenomenalnu dečiju publiku koja zaslužuje da u svom gradu ima jedan kvalitetan dečiji festival, a takođe najmlađi glumci petrovačkog pozorišta su svojim radom, igrom i mnogim gostovanjima u drugim gradovima tokom 2022. zavredeli da KPC, opština Petrovac i privatne kompanije koje podržavaju pozorišnu umetnost pomognu u realizaciji jednog lepog dečijeg pozorišnog festivala.

To Top