KPC Petrovac na Mlavi - čuvar kulture i tokom epidemije (FOTO)

Petrovac

Društvo

KPC Petrovac na Mlavi - čuvar kulture i tokom epidemije (FOTO)

Foto: KPC Petrovac

How Good Of A Friend Are You Really?

O svemu što je urađeno u ovoj i najznačajnijim planovima za 2022. godinu razgovarali smo sa Milicom Ilić, direktorkom Kulturno-prosvetnog centra u Petrovcu.

Kakva je bila 2021. za Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi, naročito ako je poredimo sa 2020. godinom?

Možemo da se pohvalimo u potpunosti realizovanim planom programskih aktivnosti u godini koja je iza nas. U vremenima koja su jako teška za realizaciju scenskih kulturno-umetničkih programa, radionica, festivala i manifestacija, petrovački Kulturno-prosvetni centar, kao nosilac kulturnih dešavanja u opštini, realizovao je dve premijere predstava pozorišta „Dragoljub Milosavljević Gula“ i više od 20 manifestacija u saradnji sa opštinom i to: ,,Žumarijadu“ u Kladurovu, ,,Ranovačke letnje susrete“, Ivandanjski sabor u Bošnjaku, Sajam cveća, ,,Med - izvor zdravlja” u Petrovcu, ,,Mandalinu“ u Trnoviču, ,,Igra kolo u srcu Ćovdina“ i brojne druge. Pored toga, realizovali smo dva televizijska serijala dokumentarno-zabavne emisije „Petrovačke razglednice“, više od 10 gostujućih profesionalnih pozorišnih programa, programe za decu i mlade u okviru Edukativnog odeljenja KPC-a  i to radionicu „Kulturom protiv nasilja“ u saradnji sa ,,Jazasom” Požarevac i Svetski dan prevremeno rođene dece – ,,Mali div“, u saradnji sa Direkcijom za omladinu i sport.

Obeležen Svetski dan prevremeno rođene dece

Takođe, organizovali smo tri koncerta Muzičke škole „Božidar Trudić“ iz Smederevske Palanke, čije izmešteno odeljenje u Petrovcu na Mlavi posluje u okviru Kulturno-prosvetnog centra više od 25 godina. Uspehe je beležila i škola glume koju vodi dramski umetnik Nikola Ugrinović sa više od 40 mališana osnovnog školskog uzrasta. Kao najbitniji pozorišni događaj istakla bih održavanje Festivala glumačkih ostvarenja „Gulini dani“, a relizovali smo i nekoliko humanitarnih programa. Iza nas je jedna  uspešna godina u programskom smislu, a najbitnije od svega jeste da smo vratili publiku u pozorište, na trgove i prostore u kojima se igra, peva i svira.

Održani ,,Ranovački letnji susreti”

Ove godine petrovačko pozorište imalo je dve premijere, što je prava retkost danas za amaterska pozorišta. Kako to postižete i šta smatrate najvećim uspehom?

Najveći uspeh petrovačkog pozorišta, koje se ponosi tradicijom postojanja više od 110 godina, jesu novi mladi talentovani glumci koji su obogatili petrovački ansambl, dali novu energiju i obećanje da ćemo tradiciju pozorišta u varoši na Mlavi očuvati. Pet sjajnih mladih ljudi, Petrovčana, pridružilo se nama starijim glumcima. Oni su doveli novu publiku, što je i najbitnije, s obzirom na to da je ovo vreme virusa i pandemija pokazalo da pozorište bez nje i ne postoji. Mi smo ove godine imali dve premijere – jednu u junu sa predstavom „Ne očajavajte nikad“ po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Miloša Jagodića, a drugu u decembru sa predstavom „Pozovi me radi preljube“, po tekstu Rej Kunija i Džona Čepmana, a u režiji Branislava Nedića. Obe predstave odigrane su zahvaljujući velikoj podršci pokrovitelja pozorišta i prijatelja pozorišta koji tokom cele godine pomažu finansijski i logistički realizaciju svih programa.

Detalj iz predstave „Pozovi me radi preljube“

Učestvovali ste i na festivalima i osvajali nagrade. Koje konkretno i kako one utiču na vaše saradnike, glumce?

Svaka nagrada prija i ansamblu i glumcu pojedinačno. To je potvrda uspeha i veliko hvala za sav trud, rad i odricanje koje zahteva pozorišna umetnost, naročito u amaterizmu. Nagrade za glumca večeri, kako u Srbiji tako i u regionu, najviše puta je u 2021. godine poneo Jovan Ivković, talentovani glumac i prvak petrovačkog pozorišta. Najdraža nagrada je, međutim, uvek ona koja dolazi od publike, te smo srećni što smo tu nagradu doneli sa ,,Martinovih dana“ iz Bogatića. Izdvojila bih i nagradu za najbolju predstavu na Festivalu amaterskih pozorišta Podunavlja i Pomoravlja koji se održava u Požarevcu koju smo osvojili sa predstavom  „Ne očajavajte nikad“.

Predstava „Ne očajavajte nikad“ najbolja na festivalu u Požarevcu

Kulturno-prosvetni centar od prošle godine ima i letnju scenu. Da li se ta investicija isplatila i koliko je programa realizovano na njoj?

Letnja scena je sada već drugo leto zaredom  novi kulturni prostor u Petrovcu koji su koristili svi građani. Mi smo realizovali nekoliko pozorišnih programa i koncerata na letnjoj sceni, a za svoje programe koriste je i udruženja mladih i nevladine organizacije.

Da li se petrovačka  publika uželela kulturnih događaja i koji su programi najposećeniji?

Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi trudio se i u 2020. godini da u datim okolnostima i u određenoj formi pruži publici kulturne sadržaje, ali smo se tek 2021. godine „vratili na noge“. KPC ima odličan tim ljudi koji znaju, vole svoj posao i daju sve od sebe da svi programi budu raznovrsniji.  U ovoj godini najposećenija je bila Smotra folklora opštine Petrovac na Mlavi, ali i premijere predstava petrovačkog pozorišta, koje je apsolutni kulturni brend opštine, pre svega zahvaljujući velikoj podršci predesdnika Duška Nedinića.

Koje planove ste zacrtali za 2022. godinu?

Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala KPC Petrovac na Mlavi planira da realizuje svakog meseca po jedan profesionalni amaterski pozorišni program, edukativne radionice i sadržaje, a kalendar manifestacija već je spreman.. Pored toga, uz pokroviteljstvo opštine, u planu je nakon dve godine pauze ponovo organizovanje manifestacije ,,Takmičenje sela“, priprema novih predstava i premijera dečijih predstva u realizuaciji škole glume. Imamo ideju o pokretanju škole plesa okretnih igara i planove da realizujemo mnogo premijera u bioskopu, radionice za mlade i ugrožene socijalne grupe, besplatne mesečne programe namenjene najmlađima i folklorne koncerte.

To Top