KRAJ POSTA: Danas slavimo Petrovdan

Braničevo

Društvo

KRAJ POSTA: Danas slavimo Petrovdan

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.

Ovim praznikom, koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, završava se Petrovski post i počinje pričešće vernika koji su poštovali pravila predviđena kanonom crkve. Takođe, za ovaj praznik vezani su brojni običaji.

U nekim krajevima Srbije se i do današnjih dana održao običaj paljenja petrovdanskih lila – grana, na čijim su vrhovima uvijene mlade kore divlje trešnje ili breze. Ovo je običaj kojem se najviše raduju deca, jer upravo njima treba dati zapaljene buktinje da ih nose. Narod veruje da će lile doneti dobro zdravlje i blagostanje u domaćinstvu.

Petrovdanske vatre se obično pale na trgovima, ispred crkvi i na drugim mestima gde se narod okuplja. Paljenje vatre i lila sećanje je na vremena kada su stari carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, kao što danas gore petrovdanske lile.

Ako ste ljubitelj jabuka, treba da ih jedete, ali na Petrovdan, kako se veruje, nikako ne smete da ih sečete nožem već samo da ih grizete. Postoji verovanje da na ovaj dan Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu, pa ovo voće danas simbolizuje slast i mir među ljudima.

Naročito u Vojvodini je rasprostranjeno verovanje da onaj ko se na Petrovdan gađa jabukama ili ih udara jednu o drugu, priziva grad i vremenske nepogode. U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvećenje.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top