Kraj školske godine, ali vrata škola ostaju otvorena do 20. juna

Braničevo

Društvo

Kraj školske godine, ali vrata škola ostaju otvorena do 20. juna

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Zaključkom Vlade Srbije drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava se danas, 6. juna. Vrata škola ipak ostaju otvorena do 20. juna za učenike koji žele da poprave ocene, ali i za učenike na dopunskoj nastavi, u slobodnim aktivnostima i produženom boravku.

Vest o skraćenju školske godine za dve nedelje iznenadila je kako prosvetare, tako i đake i njihove roditelje. Učitelji i nastavnici imali su svega pet dana da revidiraju planirano gradivo i svedu ocene.

Naime, u dopisu koje je Ministarstvo prosvete uputilo školama navodi se da se školska godina završava 6. juna, ali da se sve ostale aktivnosti predviđene kalendarima obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole ostvaruju i dalje kako je utvrđeno.

To znači da svi nastavnici i učitelji moraju danas da utvrde predlog zaključnih ocena na kraju školske godine i da o tome obaveste učenike i njihove roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike. Od škola se očekuje da svakom učeniku koji nije zadovoljan predlogom zaključne ocene obezbedi uslove da tu ocenu i popravi ukoliko pokaže rezultat koji je osnova za popravljanje ocena.

Produženi boravak, kao poseban oblik obrazovno-vaspitnog rada, u školama gde postoji organizuje se i dalje, odnosno do 20. juna. 

Takođe, celodnevna nastava, kao poseban oblik obrazovno-vaspitnog rada, organizuje se i dalje, odnosno do 20. juna. Rad u odeljenjima celodnevne nastave ostvaruje se kroz organizaciju različitih oblika slobodnih aktivnosti. 

Sve aktivnosti koje se odnose na organizaciju i realizaciju završnog ispita za učenike osmog razreda osnovne škole, završnog ispita na kraju srednjeg obrazovanja u trogodišnjem trajanju i maturskog ispita za učenike srednje škole sprovode se u skladu sa godišnjim planom. Takođe, sve aktivnosti koje se odnose na razredne i popravne ispite, godišnje ispite u osnovnim i srednjim muzičkim školama, kao i sve druge ispite koji se polažu u školama, sprovode se u skladu sa godišnjim planom. U stručnim školama se praksa, praktična nastava i učenje kroz rad sprovode u skladu sa godišnjim planom.

Podsećamo, zbog tragedija koje su potresle društvo, Vlada je odlučila da se školska godina završi dve nedelje ranije.

ŠKOLSKA GODINA SE ZAVRŠAVA 6. JUNA U SVIM ŠKOLAMA U SRBIJI

 

To Top