A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: dogadjaji

Filename: cms_front/full_view.php

Line Number: 312

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/views/cms_front/full_view.php
Line: 312
Function: _error_handler

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 138
Function: view

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Foto: R.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

Održano interaktivno predavanje „Odjeci potpražnog – Povratak srpske mitologije“ u Kučevu.Na tu temu govorili su Jelena Petrović i Aleksandar–Celtic Petrović

Održano interaktivno predavanje „Odjeci potpražnog – Povratak srpske mitologije“ u Kučevu.Na tu temu govorili su Jelena Petrović i Aleksandar – Aca Celtic Petrović.

 


U organizaciji Centra za kulturu Kučevo, u svečanoj sali SO Kučevo održano je predavanje o povratku srpske mitologije.Jelena Petrović i Aleksandar Aca Celtic Petrović istakli su da se u današnjem vremenu savremeni čovek  nalazi pod sveprisutnim pritiskom raznih mitologija i da zbog toga postoji određen broj naših ljudi koji čine napore da mu na adekvatan način predstave i približe slovensku, odnosno srpsku mitologiju.

 


Odjeci potpražnog“ praktično predstavljaju odjek svesti o tome ko smo u stvari, koji su naši koreni i da se nakon proteklih milenijuma setimo naših praotaca od kojih potičemo.Od samog početka u razgovor su se aktivno uključili svi prisutni tako da je samo predvanje imalo interaktivni karakter. Pričalo se o tome  zašto preskačemo kućni prag kada ulazimo u kuću, zašto pomešano žito sa orasima predstavlja našu žrtvu mrtvima? U toku razgovora mnoga pitanja su dobila svoj odgovor i prisutni su bili u prilici da dobiju  odgovore zašto nešto čine.

 

 

Oduvek smo mislili da jedan veliki deo slagalice nedostaje u slici koja nas predstavlja kao narod, da postoji nešto duboko u nama što nas određuje i čini ovakvima kakvi smo – potpuno jedinstveni, drugačiji, narod koji je veliki deo svog nacionalnog identiteta izgradio na temeljima koji su duboki i čvrsti, praktično neuništivi, a opet toliko nepoznati i tajnoviti. Narodne legende, priče i pesme sačuvale su do današnjih dana sećanje na tu davnu prošlost, a kada smo to shvatili, slagalica je dobila smisao. Sada koristimo sav svoj talent da prenesemo poruku o tome, na svoj način, i ROD je postao deo nas koliko smo i mi njegov.Sve što smo do sada stvorili plod je naše umetničke inspiracije, autentično, originalno, i bez obzira da li ga posmatrate samo za sebe, ili kao celinu, u pitanju je jedno veliko umetničko delo koje slavi naše pretke, tradiciju i bogatstvo naše kulture i istorije“, istakla je Jelena Petrović.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top