Krstanoski: Još jedna godina dobrih rezultata u Kostolcu

Kostolac

Društvo

Krstanoski: Još jedna godina dobrih rezultata u Kostolcu

Foto: GO Kostolac

How Good Of A Friend Are You Really?

Svi planirani ciljevi su ostvareni i time je nastavljena strategija ubrzanog razvoja, istakao je prvi čovek Gradske opštine Kostolac.

Tokom 2021. godine prioritet je bio uređenje komunalne infrastrukture. Detaljnije o svemu što je urađeno u godini za nama i onome što tek predstoji u 2022. godini razgovaramo sa Serdžom Krstanoskim, predsednikom Gradske opštine Kostolac.

Prošlu godinu obeležili su radovi na izgradnji komunalne infrastrukture, sa posebnim akcentom na fekalnoj kanalizaciji i toplifikacionoj mreži. Šta je sve urađeno i koliko je novca uloženo?

Za izgradnju fekalno – kanalizacione mreže, koja je realizovana u dve faze, u 24 ulice na području Kostolca, uz dve fekalno – crpne stanice, uloženo je 105 miliona dinara. U aprilu su počeli radovi u okviru prve faze gradnje fekalno – kanalizacione mreže u 17 ulica u naseljima Kanal, Kolište i Didino selo, kao i dve fekalno - crpne stanice. Ukupna dužina kanalizacione mreže je 4.500 metara. Vrednost tih radova iznosi 77 miliona dinara. Potom je u novembru usledila druga faza gradnje kanalizacione mreže duge 1.800 metara, u šest ulica kostolačkog naselja Didino selo, u ulicama Stanoja Glavaša, Ivana Kosančića,  Kolubarskoj ulici, Partizanskom sokačetu i Kozaračkoj ulici. Vrednost te investicije iznosi 21,1 milion dinara. Kraj 2021. godine obeležio je početak radova na priključnom toplovodu za selo Ostrovo i naselja Plaža i Vinogradi, u dužini od 700 metara u prvoj fazi, u vrednosti od 50,6 miliona dinara. Posle 35 godina, to je jedna od najvećih kapitalnih investicija na području Gradske opštine Kostolac.

Radovi na priključnom toplovodu za selo Ostrovo i naselja Plaža i Vinogradi

Značajna sredstva se ulažu u ozelenjavanje Gradske opštine Kostolac i uređenje zelenih površina, a sve u cilju zaštite životne sredine. Koliko je novih sadnica posađeno?

Grad Požarevac je u 2021. godini iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine izdvojio više od 200 miliona dinara za uređenje Gradske opštine Kostolac. Konkretno, za projekat rekonstrukcije i formiranja novog drvoreda izdvojena su 43 miliona dinara. Tokom aprila je završena poslednja faza projekta „Rekonstrukcija i formiranje novog drvoreda“. Posađeno je 1.765 sadnica u 21 ulici u Kostolcu i okolnim naseljima, čime je teritorija Gradske opštine Kostolac pokrivena zelenilom na nešto više od 60 procenata svoje površine. Tokom 2021. godine postavljeno je 40 novih parkovskih klupa, koje su svoje mesto pronašle upravo tamo gde se naši sugrađani najčešće i najviše okupljaju. Zelene površine u užem centru Kostolca obogaćene su cvetnom dekoracijom, a najveću pažnju privukla je površina oko voza u centru grada na kojoj je odrađen cvetni natpis „Kostolac“.

Gradska opština Kostolac ulaže u sport. Šta je sve urađeno kako bi se poboljšala sportska infrastruktura?

Uređivani su sportski tereni, kao i brojni sadržaji na prostoru Sportsko – rekreativnog centra „Topoljar“, odnosno, na kostolačkoj plaži. Postavljena je gumena tartan podloga od 900 kvadrata na terenima za košarku i odbojku, koji se nalaze iza Sportske hale u Kostolcu, kao i na terenu za basket 3X3 na gradskoj plaži. Oko terena za male sportove iza Sportske hale postavljena je i nova 3D panelna ograda iz bezbednosnih razloga. Uporedno se radi unapređenja i razvoja sporta nastavlja sa pružanjem finansijske podrške sportskim klubovima putem konkursa za sufinansiranje. Po tom osnovu se sredstva iz godine u godinu povećavaju, tako da su za narednu 2022. planirana na nivou od 30 miliona dinara.

Uređen košarkaški teren

Kostolačka plaža je tokom 2021. godine dobila potpuno novi izgled, šta je tome doprinelo?

Svake godine se trudimo da popravimo kvalitet bezbednosti i higijene naših kupača, tako da smo 2021. postavili zaštitne bove na oko 20 metara od obale, a angažovana je i spasilačka služba, odnosno dva spasioca koji su tokom sezone brinuli o bezbednosti kupača. Postavljena su i dva nova montažna toaleta sa šest kabina, tri muška i tri ženska, zatim novi suncobrani, ležaljke, plažni stolovi i novo ozvučenje na plaži. Rekonstruisane su tribine, kupljena nova pumpa za gejzir, čime je osposobljen njegov rad, a postavljeni su i tuševi i nove česme. Posađeno je oko 95 novih sadnica na plaži i još 55 sadnica oko prilaza plaži. Za najmlađe smo na plaži, na površini od 250 kvadrata, postavili tartan gumenu podlogu i nov dečiji mobilijar od 14 modernih gumenih sprava.

Koji su najznačajniji projekti planirani u 2022. godini?

U završnoj fazi je projektna dokumentacija za fekalnu kanalizaciju u nizu ulica, nakon čega će Kostolac imati stopostotnu pokrivenost. Planirane ulice su Vojvode Putnika – sokak, Kralja Petra prvi, drugi i treći krak, Kralja Petra, deo koji izlazi na Karađorđevu ulicu, Nikole Pašića, Kostolačka ulica, krak Kostolačke ulice, Meše Selimovića sa sokakom, Bate Živojinovića, Pionirska sa ,,s” krivinom, Karađorđeva, od mosta do Kralja Petra i Vojvode Mišića do crpne stanice, Partizanska ulica – sokak iz Partizanske, Laze Kostića sa ulivom u Partizansku i ulice Vojislava Ilića, Vase Pelagića i Kralja Milutina. Podnećemo zahtev za dobijanje  dozvole za izvođenje radova na vodovodnoj mreži u selu Ostrovo, a zatim ćemo aplicirati kod raznih fondova i ministarstva za 12 kilometara vodovodne mreže vredne oko 149 miliona dinara. Takođe, podnećemo zahtev za dobijanje dozvole za izvođenje radova na izgradnji vodovodne mreže u pet kostolačkih ulica: Hajduk Veljkovoj, Nikole Pašića, Vojvode Stepe, Svetosavskoj i ulici Kralja Petra.

U završnoj fazi je urbanistički projekat rekonstrukcije Gradskog parka i pešačko biciklističke staze. Tim projektom planirano je 125 novih stubova led rasvete, dve igraonice, biciklistička staza, pešačka staza, fontana, novo zelenilo, drvo za internet sa velikim letnjikovcem, novim ozvučenjem, 25 novih klupa i kanti, koji će obuhvatiti celokupnu površinu kostolačkog parka. Radovi u okviru druge faze izgradnje fekalno-kanalizacione mreže u šest ulica takođe se privode kraju. Sledi nastavak radova na izgradnji toplifikacone mreže ka selu Ostrovu i naseljima Plaža i Vinogradi. Ove godine gradiće se dečiji mobilijari od gumene tartan podloge u ulicama Stevana Nemanje, na 250 kvadrata od devet novih sprava, potom u ulici Veljka Dugoševića od osam sprava, u Nikole Tesle i Svetosavskoj ulici od po sedam sprava. Takođe, na svim postojećim dečijim igralištima postavićemo gumenu tartan podlogu iz bezbednosnih razloga. Nastavićemo uređenja Sportsko – rekreativnog centra „Topoljar“ za predstojeću letnju sezonu. Postavićemo nov toalet, novu nadstrešnicu, teren za vaterpolo, solarne tuševe i urediti deo namenjen za izletište. Sledi i uređenje dva teniska terena iza Sportske hale, čime će biti sređen celokupan kompleks sportske infrastrukture na toj lokaciji, sa modernim i savremenim terenima za sve male sportove. Posle 152 godine čovek kome najviše dugujemo za istoriju i razvoj Kostolca, Đorđu Vajfertu, otkrićemo bistu 29. januara, na Dan Gradske opštine Kostolac.

Građanima Požarevca i Gradske opštine  Kostolac upućujem čestitke povodom predstojećih praznika, sa željom da im 2022. godina bude ispunjena srećom, zdravljem, ljubavlju i uzajamnom tolerancijom. Želim da tokom 2022. godine realizujemo što više projekata, da postavljamo nove ciljeve, nove planove, nove ideje, da stičemo nova znanja, ulažemo u obrazovne i zdravstvene ustanove, da pažnju uputimo i ka najstarijim sugrađanima, da poštujemo jedni druge, vaspitavamo svoju decu u tom duhu, da se javljamo komšijama, da čuvamo našu Gradsku opštinu Kostolac, naš Požarevac i našu Srbiju. Srećna Nova 2022. godina i sve najbolje svima.

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top