Krstanoski protiv izgradnje postrojenja za pirolizu guma u Kostolcu

Kostolac

Društvo

Krstanoski protiv izgradnje postrojenja za pirolizu guma u Kostolcu

Foto: GO Kostolac

How Good Of A Friend Are You Really?

„Pored dve termoelektrane, dva površinska kopa i pepelišta to postrojenje nije za Kostolac“, kaže Serdžo Krstanoski, predsednik Gradske opštine Kostolac.

Na poslednjoj sednici Skupštine Gradske opštine Kostolac, Mita Gavrilov iz Grupe građana „Iskorak“ postavio je pitanje čelnicima ove opštine u vezi izgradnje postrojenja za pirolitički tretman gume i plastike i proizvodnju električne energije u Kostolacu, u naselju „Kanal“.

Serdžo Krstanoski, predsednik Gradske opštine Kostolac, objasnio je da su i čelnici ove opštine, kao i građani, prvo saznanje o izgradnji postrojenja dobili 8. septembra preko lista „Reč naroda“. Po njegovim rečima, u obaveštenju se navodi da je rešenjem Ministarstva za zaštitu životne sredine utvrđeno da je za predloženi projekat potrebna procena uticaja na životnu sredinu, ali da se procena vrši samo u zoni lokalnog postrojenja za skladištenje neopasnog otpada i pirolizu guma, a ne za celo područje ove gradske opštine.

„Ovo rešenje je bilo 15 dana na javnom uvidu i, po našim informacijama, niko od građana se nije odazvao niti podneo žalbu na rešenje. Nakon toga, kada je istekao rok za žalbu, građani su pisali platformu i peticiju. Gradska opština Kostolac, koja brine o zdravlju svojih sugrađana i zaštiti životne sredine, u zakonskom roku je uložila žalbu Ministarstvu za zaštitu životne sredine. U žalbenom dopisu smo tražili od ministarstva da u kompletnu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu uđe cela teritorija Gradske opštine Kostolac“, istakao je Krstanoski.

On je objasnio da očekuje da se u toj proceni nađe podatak da 12,5 odsto više ljudi u Kostolcu oboleva od plućnih bolesti. Kada bi se odradila studija ne samo te fabrike već celog Kostolca, videlo bi se kolika je trenutno zagađenost i da ta fabrike ne bi trebalo da se nađe u prečniku od 30 kilometara, smatra predsednik ove gradske opštine.

„Pored dve termoelektrane, dva površinska kopa i pepelišta, to postrojenje nije za Kostolac. Ovakav objekat bi štetno uticao na poljoprivredu, na lov, ribolov i vikendice u blizini Dunava, a i na nove turističke sadržaje koji bi pružili mogućnost za dalji razvoj Kostolca. S druge strane, navedena lokacija za izgradnju postrojenja se nalazi u blizini naselja „Kanal“,  a tu imamo oko 500 domaćinstava romske populacije i ovakvo postrojenje još više će ugroziti zdravlje i smanjiti životni vek Roma koji je i sada u Kostolcu oko 48 godina. Napominjem da ovakva tehnologija koja nije u skladu sa propisima EU tako da investitoru predlažem da se opredeli za vetroparkove ili solarne elektrane na teritoriji GO Kostolac“, zaključio je Krstanoski.

Podsećamo da je ova tema ujedinila Požarevljane i Kostolčane tako što je prvo potpisana platforma građanske inicijative "Zajedno protiv spalionice guma u Kostolcu", a potom je organizovano prikupljanje potpisa za peticiju.

>>PETICIJA PROTIV PIROLIZE GUMA U KOSTOLCU<<

To Top