Kučevački mališani ubrali prve plodove svog rada

Kučevo

Događaji

Kučevački mališani ubrali prve plodove svog rada

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

U Predškolskoj ustanovi "Lane" u Kučevu priveden je kraju projekat „Ozeleni sve(s)t“.

Po rečima direktorke PU „Lane“, Biljane Kecman, projekat je počeo u junu, a sada su stigli plodovi rada mališana. U plasteniku su gajili zelenu slatu, rotkvice i luk.

„Postigli smo puno realizacijom ovog projekta, naša deca su stekla dobre navike održavajući plastenik i pravljenjem komposta koji je služio za đubrenje biljaka“, kazala je Kecman.

Deca su kroz ovaj projekat naučila šta se dešava kada oni bace ostatke voća i povrća u mini komposter u kome se hrana fermentiše, a zatim se prebaci u dvorišne kompostere  gde se meša sa zelenom masom. Tu nastaje kompost koji deca koriste kao zemlju u svom plasteniku za prehranu biljaka.

 „Dokazali smo da je zelena agenda veoma važna boreći se za očuvanje reke Pek. To je samo jedan od pokazatelja da mi ozbiljno razmišljamo na tu temu, a ovo je samo nastavak te ideje da utičemo na decu da nastave sa projektom očuvanja životne sredine“, istakao je Ivan Rajičić, predsednik opštine Kučevo.

 

Ivan Rajičić, predsednik opštine Kučevo

PU „Lane“ sprovela je ovaj projekat uz podršku opštine  Kučevo i udruženja „Zelena oaza“, a u okviru projekta „Zeleni inkubator“, koji su realizovali Mladi istraživači Srbije, Beogradska otvorena škola i Inženjeri zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku EU.

To Top