kucevo-buduca-oaza-zdrave-hrane-foto

Kučevo

Događaji

Kučevo buduća oaza zdrave hrane (FOTO)

Foto: SM

How Good Of A Friend Are You Really?

Kompanija iz Dubaija u okolini Kučeva brendiraće više vrsta sireva, meda, pastrmke, a od kompleksa će napraviti etno turističku atrakciju

Kompanija iz Dubaija u okolini Kučeva brendiraće više vrsta sireva, meda, pastrmke, a od kompleksa će napraviti etno turističku atrakciju

 

 

U Kučevu je danas potpisan Protokol o saradnji između te opštine firme “ Ecotec Global Solution” iz Kraljeva, koja pripada grupaciji „Ecotec“ Dubai. Protokol su potpisali predsednik opštine Kučevo Novica Janošević i suvlasnik i izvršni direktor Ecoteca dr Fikri el Said.

 


Dr Fikri el Said

 

Ova grupacija posluje u više od 50 država i zemalja širom sveta i uglavnom se bavi proizvodnjom sertifikovane hrane organskog porekla.Njihove interese u Srbiji zastupa firma iz Kraljeva čiji je direktor Petar Kujundžić i danas bio u pratnji dr Fikri el Saida. Potpisivanju Protokola, pored predsednika opštine Novice Janoševića,prisustvovali su i njegova zamenica Jasmina Ćamilović, predsednik SO Dragoslav Mratić, direktor Turističke organizacije“Kučevo“ Nebojša Brsanović, predstavnici organa opštine zaduženi za poljoprivredu i predstavnici Udruženja homoljskih pčelara „Pek“, kao i doktor veterinarskih nauka Slavoljub Jović, pokretač i idejni tvorac   projekta.

 


Obrazlažući projekat „Majdan Kučajna“ Jović je istakao da se lokaciji na kojoj bi projekat trebalo realizovati nalazi u okviru bivšeg vojnog kompleksa, koji je udaljen kilometar od puta Kučajna-Ceremošnja, površine oko 3,64 hektara. Naglasio je da se u neposrednoj blizini kompleksa nalazi kaptirani izvor pitke vode, da postoji mogućnost priključka na struju i da celom dužinom kompleksa protiče potok Teferiče. Program obuhvata mogućnost realizacije četiri projekta. Jedan od glavnih je otkup i prerada ovčijeg i kozijeg mleka, u okviru koga bi se izgradila mlekara, dnevnog kapaciteta prerade 3 – 5 hiljada litara ovčijeg i kozijeg mleka, od kojih bi se proizvodile tvrde vrste „Istarskog“ ili „Praškog sira“.Od surutke bi se pravio beli meki sir takozvani „Albuminski“ ili „Urda”, a pakovao bi se kao eksluzivni proizvod, recimo u kombinaciji sa sirom,pršutom,vinom.Otkup mleka bi se obavljao kroz sklapanje individualnih kooperantskih ugovora ( Nemački model), tako da bi privatni proizvođači imali siguran plasman. Drugi projekat odnosio bi se na otkup i preradu meda.Pčelarstvo je grana u velikoj ekspanziji, a med je vrhunskog kvaliteta zbog bogatsva šume i vegetacijskog sastava neokaljane prirode, bez zagađivača.  Gajenje pastrmki bio bi treći projekat, s obzirom na to da kroz kompleks „Majdan Kučajna“ u dužini od preko 200 metara protiče izvorski potok Teferiče, idealan za gajenje te vrste ribe. I na kraju bi usledilo  uređenje kompleksa u formi turističke destinacije, u etno stilu, uređenje etno sela kučajnskog jezera, kao dopunjujuća turistička ponuda pećininama Ceremošnja i Ravništarka.

 


Doktor Fikri el Said je govorio o projektima koje je njegova firma ostvarila , posebno u Africi i Evropi,i izrazio zahvalnost lokalnoj samoupravi Kučeva koja se pokazala kao pouzdan partner u realizaciji ovog projekta, koji predstavlja pilot projekat za celu Srbiju, i ukazao na veliku ulogu doktora Slavoljuba Jovića.

 


Predsednik opštine Kučevo Novica Janošević  je istakao da je sa Jovićem pre dve godine razgovarao o tome šta bi trebalo preduzeti u vezi razvoja stočarstva u Kučevu i da su rezltati već vidljivi. Lokalna samouprava je uložila velike napore u rešavanju administrativnih problema oko  projekta i biće preduzete sve mere da se što pre otpočne sa konkretnim radovima, izjavio je prvi čovek Kučeva.

 

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top