Kućili se četiri godine, a u trenu ostali bez krova nad glavom

Požarevac

Život

Kućili se četiri godine, a u trenu ostali bez krova nad glavom

Foto: T.S., S.S, Solidarnost online

How Good Of A Friend Are You Really?

Božić je najradosniji hrišćanski praznik i većina vernika ga provodi za trpezom sa svojim najmilijima. Nažalost, to ove godine nije bio slučaj u porodici Stošić iz Požarevca koja se, umesto za bogatom trpezom, okupila oko vatrene stihije koja im je “progutala” sve što su imali u kući.

Ovaj dan u domaćinstvu porodice Stošić, koju čine supružnici Srećko i Danijela i njihovih pet sinova, počeo je, kao i svake godine, tradicionalnom posetom Danijelinog dede, koji je kako običaji nalažu džarao vatru, započinje svoju priču Srećko Stošić za E-Braničevo.

,,Nakon dedinog odlaska hteli smo kao i svake godine da u krugu porodice ručamo, ali smo uvideli da nemamo hleb, te smo žena i ja otišli do obližnje pekare da ga kupimo i ostavili decu kod kuće. To nije prvi put da stariji sinovi čuvaju mlađu braću“, priča Stošić.

Srećko Stošić

Nisu ni stigli do pekare, a oko 12 sati Srećka je pozvao sin telefonom i saopštio mu da gori krevet, da ne mogu da ugase vatru. On im je rekao da odmah izađu iz kuće, a potom je pozvao vatrogasce i krenuo taksijem kući.

,,Kada sam stigao prvo sam video preplašene sinove ispred kuće, a potom sam pokušao da uđem u kuću, ali nisam uspeo zbog gustog dima. Vatrogasci su brzo stigli i prvo ugasili žarište – spavaću sobu u kojoj je izbio požar, koji se vrlo brzo proširio i na ostatak kuće“, priseća se ovaj čovek.

Kako je došlo do požara saznao je tek u razgovoru sa sinovima. Prema njihovom svedočenju, deda  je nakon džaranja vatre ostavio upaljač blizu šporeta. Najmlađi sin Vuk od tri i po godine je uzeo  upaljač i novine i sakrio se iza bračnog kreveta.

,,Misleći da je to igra, kada su se novine upalile on ih je u strahu, pretpostavljam, bacio na krevet. Problem je bio taj što, takođe iz straha, nije rekao braći za to odmah, te oni nisu uspeli da ugase požar na vreme“, priča Srećko.

 Izgoreo kompletan nameštaj

Nakon odlaska vatrogasaca, ostali su samo goli zidovi – izgorele su instalacije, većina nameštaja, prozori, vrata, garderoba i ostale stvari, a neke od njih su stradale i u toku intervencije vatrogasaca, koji su uspeli da spreče da se vatra raširi na krov i zahvati konstrukciju. Srećom, niko od ukućana nije povređen.

Ironija života je što je Srećko podigao kredit i što su konačno uspeli da se skuće, a onda su bukvalno u trenutku izgubili sve i našli se na ulici. Porodica Stošić se trenutno nalazi u stanu u centru grada, a radovi na kući su u toku i odvijaju se, kaže Srećko, mnogo brže nego što je očekivao zahvaljujući humanim ljudima koji su pritekli u pomoć.

Radovi u toku

,,Nisam očekivao da će toliko ljudi da se javi za pomoć preko Udruženja ,,Solidarnost online“ i meni lično. Pomogli su zaposleni u opštini, iz ustanova u kojima radimo žena i ja i veliki broj privatnih i pravnih lica. Dobili smo nove prozore, vrata, instalacije...“, kaže Stošić i zahvaljuje se svima na pomoći.

Očekuje da će se zajedno sa porodicom vratiti u kuću u Uzun Mirkovoj ulici za mesec dana, a potreban im je nameštaj i garderoba.

Ukoliko želite da im pomognete da se što pre skuće, možete to učiniti preko udruženja ,,Solidarnost online“ ili pozivom na broj telefona 060/13-414-33 Srećko Stošić.

To Top