KUČINAR PORUČIO PENZIONERIMA: Rezultati vašeg rada su temelj budućnosti EPS-a

Kostolac

Privreda

KUČINAR PORUČIO PENZIONERIMA: Rezultati vašeg rada su temelj budućnosti EPS-a

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Elektroprivreda Srbije, Ogranak TE-KO Kostolac, priredio je prijem penzionisanih radnika u proteklih godinu dana, povodom Dana Elektroprivrede Srbije, 6. oktobra.

Prva termocentrala u Srbiji počela je sa radom u Beogradu 6. oktobra 1893. godine. Tada je prvi put u našoj zemlji upotrebljena električna energija u javne svrhe. Najzaslužniji za to je svakako Đorđe Stojanović, profesor mehanike i fizike na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Naredne godine Kostolac i Srbija će obeležiti 150 godina modernog rudarstva. Naime, 1870. godine pronađen je lignit u probnom oknu u Starom Kostolcu.

Iz ogranka TE-KO Kostolac za godinu dana penzionisalo se oko stotinu radnika.

„Rezultati vašeg rada i znanja jesu u temeljima sadašnjih kapaciteta, funkcionalnosti i pouzdanosti sistema, kao i temelj budućnosti JP „Elektoprivreda Srbije“. Vašim penzionisanjem, odlaskom iz sistema, ostali smo bez velikog ličnog iskustva i znanja koje nosite. Ovom sistemu u kom ste proveli ceo, ili deo radnog veka, možete i dalje pomoći svojim savetima zaposlenima baziranim na iskustvu i znanju poslova koje ste obavljali i vaš pravi savet je uvek dobrodošao. Naš zadatak je da što brže obučimo novozaposlene, a to je proces koji ipak traje“, rekao je Đorđe Kučinar, direktor korporativnih poslova TE-KO Kostolac.

 

Đorđe Kučinar, direktor korporativnih poslova TE-KO Kostolac

Danijel Radosavljević, predsednik sindikata Kopova Kostolac,  kazao je da su prohujale godine u kojima su zajedno kroz smeh, plač, krv i znoj proveli deo ovih godina zajedno.

„Drago je i meni i mojim kolegama što smo stasali uz vas i gde ste nas baš vi učili prvim koracima na poslu. Bilo je lepih trenutaka, ali i previše tužnih kada smo mnoge naše kolege ispratili na večni počinak. Rudarski zanat je hleb sa sedam kora i uzima svoj danak. Ali tako je kod nas rudara.Ostavimo sve te tužne trenutke iza nas i oprostite mi na ovakvoj retorici, jer sam morao i imao moralnu obavezu da spomenem one kojih sada među nama nema“, rekao je Radosavljević, obraćajući se nekadašnjim kolegama.

Direktor korporativnih poslova TE-KO Kostolac je dalje istakao da su danas očekivanja od EPS-a i svakog njegovog ogranka  uvek velika i treba da budu uspešniji i profitabilniji iz godine u godine, oslonac ekonomskog rasta Republike Srbije, da obezbede energetsku stabilnost zemlje, investiraju u nove projekte, budu najbolji poslodavac za zaposlene i podsetio je na rezultate i dostignuća prošlih generacija i pojedinaca.

„ EPS svakog momenta stiže sa proizvedenom električnom energijom u domove i stambene i poslovne prostorije, to je gotovo 3,5 miliona kupaca. To je njegov osnovni zadatak. Neprekidno radimo cele godine . Nijedan poslovni sistem nema pred sobom takve neobične i teške zahteve. Svedoci ste da je EPS izvršio proteklih godina organizacione i statusne promene, sve u cilju podizanja efikasnosti proizvodnje i upotrebe raspoloživih resursa. Na tim procesima ima još poslovnih planova“, rekao je Kučinar.

Dalje je istakao da se u EPS-u velika briga i pažnja posvećuje zaposlenima i uslovima njihovog rada. Na prvom mestu  je bezbednost i zdravllje zaposlenih i, kako kaže, prvi cilj u radnim procesima je da izbegnu i preduprede povrede na radu.

U Kostolcu je pri kraju investicioni ciklus u kojem se, podsetio je, nalazi povećanje kapaciteta proizvodnje uglja i intenziviranje otvaranja novih alternativnih kopova u okviru kostolačkog ugljenog basena, završetak izgradnje novih proizvodnih kapaciteta – novog bloka Termoelektrane B, čije gradnja napreduje posle početnog kašnjenja. Radove izvode kineski izvođači sa domaćom operativom i uz učešće EPS – ovih i državnih stručnih timova za podršku. On je još izdvojio prve projekte za EPS iz obnovljivih izvora iz vetra i sunca - vetropark 66 megavata, investicija vredna oko 100 miliona evra, i solarni park  - 100 megavata, koji je u početnim fazama planiranja.

„Postoji najozbiljnija namera i volja da se realizuju svi projekti i oni koji su garant energetske stabilnosti Srbije, garant povećanja proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora, što je obaveza države i garant razvoja i boljeg standarda lokalne zajednice i standarda lokalnog stanovništva“, naglasio je Kučinar.

Realizacija projekta Termoelektrane B3 je mnogo odmakla. Građevinski radovi na većini objekata novog bloka su u realizaciji, u toku je i izrada opreme koja će biti ugrađena.

„Stručni timovi prate i izradu projektne dokumentacije i pravovremeno pribavljanje odgovarajućih dozvola i saglasnosti. Obraća se velika pažnja na kontrolu kvaliteta u fazi izvođenja građevinskih radova i kod proizvodnje opreme, gde su angažovani i eksterni konsultanti i raspoložive eminentne domaće snage. Prati se proces izrade opreme u inostranstvu. Projekat obuhvata projektovanje, proizvodnju, izgradnju i ugradnju opreme, kao i puštanje u pogon kompletnog bloka, uz dokazivanje ugovorom definisanih garancijskih parametara“, kazao je on.

Vrednost Bloka B3 je 613 miliona dolara, podsetio  je Kučinar i dodao da će snaga bloka 350 megavata povećati proizvodne kapacitete EPS –a za 5 odsto, ogranka TE KO Kostolac 30 odsto, a očekivana godišnja proizvodnja je 2,5 milijardi kilovat sati.

Radi se i na povećanju proizvodnje uglja kopa „Drmno“, uloženo je nešto manje od 100 miliona dolara u rudarsku opremu, novi BTO sistem sa pripadujićim elementima i trafostanicu koja napaja novi sistem. Pored toga, EPS istovremeno vodi računa i o održivom razvoju, najveći je investitor u zaštiti životne sredine u državi i ima investicije u Kostolcu i iz obnovljih izvora energije.

„U Kostolcu pravimo krupan iskorak po pitanju energije iz obnovljivih izvora, prvi u EPS –u, i nastavljamo dalje. Objedinjenim znanjem multidisciplinarnošću i sinergijom, zajednički možemo do novih dobrih rezltata na novim poljima. Spajanjem prošlosti i sadašnjosti stvaramo dostojnu budućnost za generacije koje dolaze“, zaključio je  Kučinar.

Novopečeni penzioneri dobili su na poklon satove od Ogranka TE-KO Kostolac.

Penzioneri dobili satove

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top