KUD iz Bubušinca najbolji igrački ansambl na svetskom festivalu folklora na Siciliji

Požarevac

Kultura

KUD iz Bubušinca najbolji igrački ansambl na svetskom festivalu folklora na Siciliji

Foto: KUD

How Good Of A Friend Are You Really?

Kulturno-umetničko društvo „Bubušinac" iz Bubušinca učestvovalo je na 75. festivalu folklora "Mondorlo in fiore" na Siciliji, u gradu Agriđentu, i osvojilo dva priznanja.

U različitim kategorijama dodeljeno je desetak nagrada i priznanja, a KUD "Bubušinac" dobio je dva – prvo mesto u kategoriji igračkih ansambala, za najbolji igrački ansambl i prvo mesto za najbolju tačku na festivalu, specujalnu nagradu "Dario Daniele".

"Nije postojala namera da se se takmičimo, već samo da ponosno predstavimo našu Srbiju. To je festival na koji ne možete tek tako da dodjete, jer postoje uslovi koje festival određuje: obavezan orkestar, raznovrsnost i trajanje programa, ograničen broj učesnika, kvalitet ansambla. Organizator bira ansamble na osnovu snimaka i fotografija koje prethodno pošaljete. Naši članovi imali su privilegiju da budu odabrani i devet dana da borave na festivalu o trošku organizatora", rekao je Nikola Tomić, umetnički rukovodilac ansambla.

Žiri festivala ocenjivao je ansamble tokom svih koncerata i aktivnosti za vreme festivala. U sastavu žirija bili su meksikanac, predsednik svetske organizacije CIOFF festivala, američki konzul, kao i ambasador Južne Koreje u Italiji. Neke od nagrada i glavnu nagradu uručio je Ministar kulture Republike Italije.  Sveukupni pobednik festivala je folklorni ansambl iz Uzbekistana.

Na festivalu je učestvovalo 29 folklornih ansambala iz država iz celog sveta poput Čilea, Meksika, Gruzije, Uzbekistana, Južne Koreje, Malezije, Francuske, Španije, Bugatske, Rumunije, Hrvatske, Grčke, Poljske, Indije, Paname, Litvanije, Japana i Makedonije. Program festivala obuhvatao je desetine koncerata i drugih festivalskih aktivnosti u Agriđentu i okolini.

Ono što je obeležilo učešće na festivalu članova KUD-a "Bubušinac" su sedam nastupa na kojima su izvedene četiri koreografije, desetine pređenih kilometara tokom defilea svih učesnika, nova prijateljstva, kao i obilasci Rima, Palerma i Firence. 

Jubilarni 75. festival je trajao osam dana, od 5. do 12. marta, u organizaciji Kulturnog centra, Tursitičke organizacije i opštine Agriđento. Program festivala završen je velikim defileom svih učesnika na relaciji od nekoliko kilometara u centru Agriđenta, koji je pratilo više od 200.000 meštana i posetilaca. Festival je zvanično završen velikim koncertom svih učesnika u dolini hramova po kojoj je grad Agriđento poznat.

Continue Reading
To Top