kultura-kao-oslonac-razvoja-privredne-saradnje-sa-italijom

Požarevac

Događaji

Kultura kao oslonac razvoja privredne saradnje sa Italijom

Foto: E.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

Predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić, priredio je prijem za članove udruženja ''Verbulandiart'' iz Italije.

Predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić, priredio je prijem za članove udruženja ''Verbulandiart'' iz Italije.

 

Oni su u trodnevnoj poseti, kao gosti kostolačkog kluba Ljubitelji knjige „Majdan“ iz Kostolca.

 

Naši sugrađani su svedoci da grad Požarevac u poslednje vreme intezivno inicira saradnju sa predstavnicima stranih država, sa željom, kako ističe predsednik skupštine Ilić, da se učvrste stara i steknu nova prijateljstva, ali i da se započne privredna saradnja.

 


Bojan Ilić

 

„Susret sa našim prijateljima iz Italije je naša težnja ka još jednom cilju, koji želimo da ostvarimo a koga po značaju, stavljamo rame uz rame sa razvojem ekonomije, a to je kultura. Požarevačka umetnica Milena Pavlović Barili je u Evropi svojim slikama i kostimima koje je kreirala proslavila  naš grad između dva svetska rata, a takođe se oprobala i u književnosti.Pored toga što je Milena bila ćerka italijanskog kompozitora i pesnika Bruna Barilija, ona se na italijanskom jeziku često izražavala u svojim pesmama. Siguran sam, da bi ona danas bila srećna i zadovoljna zbog potpisivanja protokola o saradnji između naših i kulturnih poslenika iz Italije, države koja je domovina njenog oca“, kazao je Ilić.

 

U pozorišnoj sali Doma kulture u Kostolcu održana je promocija Zbornika poezije pesnika iz Italije i Srbije „La svolta“ – „Prekretnica“. Zbornik su izdali: Udruženje književnika Srbije - Braničevsko - stiška književna zajednica, Narodna biblioteka „Srboljub Mitić“, Malo Crniće, Udruženje „VerbumlandiArt“ Galatone (LE), Italija i Klub ljubitelja knjige „Majdan“ iz Kostolca.

 

Pre promocije potpisan je Protokol o saradnji dva udruženja: „VerbumlandiArt“, Italija i Kluba ljubitelja knjige „Majdan“, Srbija.

 


Prijem u Skupštini grada Požarevca

 

Tokom trodnevnog boravka u našem gradu, predstavnici Udruženje kulturnih poslenika „Verbumlandiart“ iz Italije sa svojim domaćinima, Ljubiteljima knjige „Majdan“ iz Kostolca, obići će galeriju Milene Pavlović Barili, Narodni muzej, Etno park na Tulbi, zatim Arheološko nalazište Viminacijum i Ramsku tvrđavu u Velikom Gradištu.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top