Kupusnjače – izvor vitamina

Braničevo

Zdravlje

Kupusnjače – izvor vitamina

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Kupus, kelj, prokelj, keleraba, karfiol i kineski kupus preporučuju se za ishranu tokom hladnih dana, kad treba unositi što više vitamina.

Kupusnjača ovih dana ima najviše, u raznim oblicima: u "cvetu", lisnato, sicušnih ili povecćh glavica, pod raznim nazivima: kelj, prokelj, karfiol, brokoli, raštan, keleraba, kineski kupus. Sve te vrste su zapravo varijeteti familije „Brasicae“.

Sve su dvogodišnje biljke čije se seme i mlade stabljike teško raspoznaju. Tek kada malo porastu, mogu se uociti njihove karakteristicne osobine. Ove biljke u našoj zemlji gaje se kao rani prolećni ili kasni jeseni usevi. Bogate vitaminima i mineralima, kupusnjače su slične po hranjivosti.

Kupus, recimo,sadrži više kalcijuma od ostalih biljaka koji se koriste u ljudskoj, zatim gvožda, sumpora, magnezijuma, fosfora... vitamina C ima koliko i limun ili pomorandža. Tu su još vitamin B, provitamin A...

Kelj je hranjiviji od kupusa glavičara, ali za razliku od njega ne može da se kiseli. Njegov ukus je blag i prijatan. Kelj se prepoznaje po naboranom lišcu jake izražene nervature, pa stoga njegove glavice nisu nikad čvrste i zbijene kao kod kupusa. Bolje podnosi mrazeve, sušu i visoke temperature od ostalih kupusnjača.

Prokelj ili kelj pupčar je izuzetno hranjiv, prijatnog ukusa i od njega se spremaju raznovrsna jela: salate, čorbe, a može i da se pohuje, kiseli ili zamrzava.

Po mnogima, najlepši medu kupusnjačama je karfiol sa svojom "ružom" – belom glavicom, koju obrazuju skraćeni i zbijeni delovi cvasti. Osim izgleda, on je i po ukusu i hranjivoj vrednosti ispred ostalih kupusnjača. Preporučuje se kao dijetalna hrana deci i bolesnicima. Od karfiola se spremaju brojna ukusna jela, a dobar je i u turšiji.

Poput karfiola i cvast brokole se svrstava u delikatesno povrće koje se priprema na sličan način. Lisnati kupus, poznatiji kao raštan, sve se više nameće svojim specifičnim ukusom. Koristi se za kuvana jela. Kineski kupus, koji se u istočnoj aziji masovno gaji, sve cešce se može videti i kod nas, mahom u restoranima s kineskom kuhinjom. Lako se prepoznaje po izduženim i zbijenim glavicama, mada ima i onih koje ne formiraju glavicu već, poput salate, imaju izdužene tamnozelene listove, navodi se na sajtu Herbateke.

Više informacija o zdravlju pročitajte OVDE.

To Top