Kurkuma – začin sa snažnim protivupalnim dejstvom

Braničevo

Zdravlje

Kurkuma – začin sa snažnim protivupalnim dejstvom

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Voda sa kurkumom može da reši pregršt zdravstvenih problema, a sa dodatkom limuna i meda, može biti pun pogodak za prevenciju i lečenje.

Kurkuma kao začin i u kombinaciji sa vodom ima jaka anti-upalna i anti-kancerogena delovanja i može se reći da je lek za sve bolesti.

 

 Kurkuma značajno smanjuje otpornost na insulin i sprečava dijabetes tipa dva. Savet je da se pre upotrebe treba posavetovati sa lekarom, jer upotreba nekih jakih lekova u kombinaciji sa kurkumom može da dovede do niskog šećera u krvi ili hipoglikemije.

Hronična upala ozbiljno šteti telesnim tkivima. Kurkumin, aktivna komponenta kurkume, ima snažno protivupalno dejstvo, koje je nekad i jače od komercijalnih lekova protiv upala. Zbog svoje jake antioksidativne moći, efektno uklanja štetne slobodne radikale koji oštećuju ćelije u telu. Redovna upotreba kurkume kod reumatoidnogartritisa pruža značajno olakšanje od bolova u zglobovima i smiruje upalu zglobova.

Brojna istraživanja su pokazala da kurkumin sprečava nakupljanje naslaga koje začepljuju arterije i uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući moždani i srčani udar.

Ovaj neverovatan začin sprečava proliferaciju ili opstanak gotovo svih vrsta tumorskih ćelija, a njegova je upotreba vrlo korisna u slučaju raka.

Da bi napravili napitak potrebno je da iscedite pola limuna, dodate 250 mililitara tople vode, pola kašike kurkume i malo meda, piše Herbateka.

Više informacija o zdravlju pročitajte OVDE.

To Top