Lakši put do prava građana u Malom Crniću i Žagubici

Braničevo

Društvo

Lakši put do prava građana u Malom Crniću i Žagubici

Foto: plakat

How Good Of A Friend Are You Really?

Uz podršku Vlade Švajcarske uspostavljaju se savetodavne službe za građane i građanke u 13 lokalnih samouprava.Programom su obuhvaćene dve opštine iz Braničevskog okruga.

Vlada Švajcarske će kroz program Swiss PRO podržati trinaest (13) opština da uspostave savetodavne službe za građane i građanke koje će svoj rad usmeriti na poboljšan pristup pravima za preko 5.000 građana i građanki iz ranjivih grupa. Lokalne samouprave će uz podršku vrednu skoro 200.000 evra uspostaviti stalan, sistemski i javno dostupan mehanizam kako bi unapredile položaj ranjivih društvenih grupa na lokalnom nivou što će doprineti njihovom socijalnom uključivanju.

Savetodavne službe će biti uspostavljene u Babušnici, Beloj Palanci, Ćupriji, Čajetini, Kniću, Krupnju, Medveđi, Rači, Svilajncu, Sjenici, Surdulici, Malom Crniću i Žagubici, čiji su projekti odabrani kao najbolji u okviru javnog poziva koji je trajao od 18. marta do 16. aprila 2019. godine i bio otvoren za gradove i opštine iz Šumadije, Zapadne, Istočne i Južne Srbije koji pripadaju II, III i IV grupi prema stepenu razvijenosti.

Diplomirani pravnik će raditi puno radno vreme u opštinskoj kancelariji u Malom Crniću, sa utvrđenim planom rada na terenu, kako bi se savetodavne usluge pružile za najmanje 900 korisnika. Za ovaj program Swiss PRO izdvaja 14.500,00 evra.

Projektom opštine Žagubica predviđeno je da diplomirani pravnik radi dva radna dana u Žagubici u kancelariji Udruženja osoba sa invaliditetom (OSI) sa obezbeđenim pristupom za OSI, a preostala tri dana u nedelji u sledecím selima: Krepoljin - u Kancelariji za OSI i penzionere sa obezbeđenim pristupom za OSI, Laznica - u Kulturnom centru i Osanici - u prostorijama Kulturnog centra.

Očekuje se da će 600 korisnika imati koristi od realizacije projekta. Ukupna vrednost ovog projekta je 28.605,00 evra, od toga opština izdvaja 11.863,00 evra, a Swiss PRO 16.742,00 evra.

Program Swiss PRO će, pored bespovratnih sredstava za uspostavljanje savetodavne službe, lokalnim samoupravama pružiti i tehničku podršku u vidu izrađene metodologije za rad službi kao i za vođenje evidencije korisnika i korisnica. Ujedno, lokalne samouprave će osmisliti i sprovesti kampanje kako bi ranjive društvene grupe bile obaveštene o novim mogućnostima i dostupnim opštinskim službama za ostvarivanje i pristup svojim pravima.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top