lopusniku-neophodni-putevi-i-kanalazacija

Petrovac

Info

Lopušniku neophodni putevi i kanalazacija

Foto: Ivan Jovanović

How Good Of A Friend Are You Really?

Lopušnik se nalazi zapadno od Petrovca na Mlavi na udaljenosti od sedam kilometara, odvajajući se od Zabrđa.

Lopušnik se nalazi zapadno od Petrovca na Mlavi na udaljenosti od sedam kilometara, odvajajući se od Zabrđa.

 

 

Iako na prvi pogled izgleda kao razbijeno selo, ono je zbijenog tipa, pravougaonog oblika i smešteno je u dolini rečice Kruševice koja se sa Ljutim Potokom spaja i utiče u veći potok Čokordin.

Iako je selo veoma malo, deli se na tzv.“male“, koje nazive imaju prema porodicama.

Površina atara iznosi 746 hektara.

 


Ulaz u selo

 

Visovi u okruženju sela su Kozjak (271 m) na severu, Jastrebica (251 m) na severoistoku i Umka (277 m) na jugoistoku.

Kroz selo protiče Bošnjački potok.

Ostatci najstarijeg naselja u Lopušniku otkriveni su u potesu Pazarište. Potiču iz vremena Vinčanske kulture, oko 4500 godina pre nove ere.

Po svojoj veličini od 20 hektara, to naselje spada u red većih iz ovog perioda. Srednjevekovno selo Kruševica u oblasti Ždrela, koje se pominje u Braničevskom tefteru iz 1467. Godine, sa devet kuća verovatno se, takođe nalazilo na tom mestu.

 


Lopušnik se prostire na 20 hektara

 

Lopušnik po popisu iz 2011. godine ima 544 stanovnika (od čega više od  150 na privremenom radu u inostranstvu) koji žive u 125 domaćinstva.

Osnovno zanimanje je zemljoradnja i stočarstvo, a meštani se sve više bave voćarstvom, naročito gajenjem šljiva i vinove loze.

Najveći i najpoznatiji vinogradar u Lopušniku je Milan Milošević koji pod vinogradom ima preko šest hektara, i godišnje proizvede više od  12 000 litara kvalitetnog vina.

Od 2014.godine, porodica Milošević je registrovala i  vinariju  „Milanov podrum“.

 


Milanov vinograd

 

Selo kolektivno proslavlja Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara.

Svake godine se određuje kolačar u čijem se vinogradu seče slavski kolač i orezuje prva loza za tu godinu. Nakon toga, skoro svi meštani  se okupljaju u Domu kulture gde se nastavlja proslava.

 


Odavde potiče vino porodice Milošević

 

Lopušnik ima i nekoliko većih poljoprivrednih proizvođača, kao i proizvođače meda, rakije, cveća, povrća, rasada.

I iz Lopušnika, kao i iz većine sela opštine Petrovac na Mlavi, mladi odlaze. Neki u veće gradove, a sve više njih u zemlje širom Evrope i sveta.

Zbog toga što ima sve manje meštana, kulturni život u selu gotovo da ne postoji, iako je Dom kulture u prethodnom periodu potpuno renoviran.

„Zaista, Dom kulture nam je u potpunosti uređen, ali kulturno - umetničko društvo ne funkcioniše zbog nedostatka omladine. Oni sve više i više odlaze iz sela“, potvrđuje nam Zoran Ilić, član Saveta Mesne zajednice Lopušnik.

Istini za volju, selo ima četvorogodišnju osnovnu školu koju sada pohađa svega desetak đaka. To  je područno odeljenje Osnovne škole „Bata Bulić“ Petrovac na Mlavi. U prethodnom periodu renovirana je i zgrada škole, ali to nije dovelo i nove đake.

Takođe, asfaltiran je i teren za male sportove.

 


Fudbal će ponovo zaživeti u selu?

 

Fudbalski klub „7.juli“ do ove godine se takmičio u opštinskoj fudbalskoj ligi, ali se sada, zbog nedostatka sredstava i igrača, više ne takmiči. U utakmicama baraža, klub je ispao pa tako nije uspeo da se plasira u Međuopštinsku fudbalsku ligu.

To potvrđuje i naš sagovornik Zoran Ilić i kaže da je u planu da od sledeće godine seoski klub ponovo uđe u takmičenje.

Ulagalo se, kaže, u prethodnom periodu u fudbalski teren koji je dobio nove svlačionice i tribine.Veruje da će fudbalski klub to vratiti u takmičarski život. To bi, veoma značilo selu i meštanima.

 


Putevi jedan od gorućih problema Lopušnika

 

Jedan od glavnih problema Lopušnika je putna infrastruktura, jer je u ovu oblast u ranijem periodu malo ulagano. Lopušnik je jedno od retkih sela petrovačke opštine u kome nisu asfaltirane ulice.

Takođe i glavni put koji vodi od Petrovca je u lošem stanju.

„Najveći problem trenutno je glavni put koji prolazi kroz samo selo, koji je u dosta lošem stanju. Takođe, prilazni putevi i sokaci nisu asfaltirani pa postoji interesovanje građana da se i neki od tih projekata pokrenu sa mrtve tačke. Glavna investicija za narednu godinu je spajanje puta Lopušnik - Bošnjak, gde je neasfaltirano još oko 1300 metara puta“, kaže Ilić.

 

Upravo je želja svih u selu, možda i najveća, da putni pravci ka Bošnjaku i Dobrnji, po prvi put dobiju asfaltnu podlogu.

 


Muke bez kanalizacije

 

Lopušnik ima problem i sa kanalizacionom mrežom.

"Ovo je specifično selo koje leži na vodi, tako da je gotovo nemoguće kopanje septičkih jama koje sada zadaju velike probleme stanovnicima Lopušnika. U narednom periodu moramo se više pozabaviti tim problemom, naravno u saradnji sa lokalnom samoupravom“, zaključio je naš sagovornik.

Ovde interesovanja za seoski turizam gotovo i da nema. To i ne čudi, jer uz loše puteve, koji ne idu zajedno sa turizmom, Lopušnik je selo koje nema ni destinacije koje bi mogle da privuku turiste.

 


"Mrtav" turizam, prazno selo

 

Ljuba Lukić, poznati estradni pevač je rodom iz Lopušnika. On često u svojim nastupima na televiziji i radiju priča o svom rodnom selu u kome i dan danas živi.

 

 

* Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta " Šansa za selo" koji sufinansira Opština Petrovac na Mlavi po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata  kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2016.godini.


-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

 

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top