majci-treceg-deteta-plata-iz-budzeta-do-punoletstva

Požarevac

Info

Majci trećeg deteta plata iz budžeta do punoletstva?

Foto: Ilustracija

How Good Of A Friend Are You Really?

Predlogom budućeg građanskog zakonika majke će imati pravo na mesečnu naknadu do punoletstva trećeg deteta.

Predlogom budućeg građanskog zakonika majke će imati pravo na mesečnu naknadu do punoletstva trećeg deteta.


pravo na nadoknadu imaće sve majke koje su rodile treće dete, bez obzira na to da li su deca iz jednog, dva ili više brakova, da li su bračna ili vanbračna, a razmatra se i mogućnost da ovo pravo bude priznato i samohranim očevima sa troje dece.

Visina sume iz demografskog fonda zavisiće od mogućnosti budžeta Republike Srbije.


Budući srpski građanski zakonik obavezaće državu da podstiče rađanje mesečnom isplatom majkama sa troje dece. Majke će ovo pravo imati do punoletstva trećeg deteta, a da li će mesečna suma biti simbolična ili će, pak, biti neka vrsta plate za majke, odlučiće Vlada Srbije, koja treba da osnuje demografski fond.


Građanski zakonik propisuje da ta suma treba da bude u skladu sa mogućnostima budžeta. Retroaktivne isplate neće biti, pa će majke sa troje punoletne dece ostati uskraćene za svoj doprinos natalitetu.


Pravo na mesečnu nadoknadu imaće i žene koje već sada imaju troje dece. Na primer, ako treće dete ima 17 godina kada građanski zakonik stupi na snagu, majka će imati pravo na nadoknadu još godinu dana, to jest do punoletstva trećeg deteta.


Još se ne zna koliko bi bila mesečna suma koju će majke dobijati.


Pravo na nadoknadu neće imati samo majke koje su u braku, već sve one koje su rodile treće dete, bez obzira na to da li su deca iz jednog, dva ili više brakova, da li su bračna ili vanbračna, a razmatra se i mogućnost da ovo pravo bude priznato i samohranim očevima sa troje dece. Takođe, pravo će imati i majke koje su zaposlene, ali i one koje nisu u radnom odnosu.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top