MAKSIMOVIĆ: Tvrđava u Golupcu pretrpela ozbiljnu štetu

Golubac

Društvo

MAKSIMOVIĆ: Tvrđava u Golupcu pretrpela ozbiljnu štetu

Foto: Tvrđava Golubački grad doo

How Good Of A Friend Are You Really?

U nevremenu koje je 13. juna zahvatilo Golubac i okolinu, osim stambenih objekata, institucija, poljoprivrednih kultura, zemljišta i lične imovine građana, stradali su i kompleks i Tvrđava „Golubački grad“.

Nevreme je tada zahvatilo veći deo Srbije, a između ostalih i opštine Veliko Gradište i Golubac. U pojedinim mestima posledice su nenadoknadive, o čemu smo ranije pisali.

MILIONSKE ŠTETE OD NEVREMENA U GOLUPCU

VELIKE POSLEDICE OLUJE U VELIKOM GRADIŠTU I GOLUPCU

Po rečima direktorke Iskre Maksimović i tvrđava u Golupcu je pretrpela ozbiljnu štetu, zbog čega 14. i 15. juna nije radila.

„Stradali su krov na Vizitorskom centru i zahteva ozbiljnu sanaciju, uništen je veći broj svetiljki (velike i baštenske), polomljena stakla na suvenirnici, taoletu, prozori u kulama i u donjem delu palate, oštećen krov na palati u tvrđavi, stradalo je cveće, zelenilo, drveće i pokretni mobilijar unutar kompleksa“, navela je Maksimović za E-Braničevo i dodala da još uvek u ovom trenutku ne znaju kolika je materijalna šteta, jer su u toku procene, s obzirom na to da su i tvrđava i kompleks osigurani.

Po njenim rečima, sada su sanirane sve posledice – staklo, crepovi, zelenilo, ali i sve ono što može biti opasno za posetioce. Prozori  su delimično zamenjeni, a u toku je njihova zamena, kao i popravka krova na palati. Čekaju se nabavke kandelabra, baštenskih svetiljki i specijalnih crepova za Vizitorski centar.

„Tvrđava od 16. juna radi po uobičajenom radnom vremenu uz zaštitu oštećenih delova, a obezbeđena je maksimalna sigurnost turista. Ne radi i ne znamo kada će početi da radi crna zona, jer je u toku saniranje prozora u Šešir kuli u kojoj je bilo malo veće štete nego u ostalim kulama“, navela je direktorka Društva „Tvrđava Golubački grad“ za naš medij.

Po njenim rečima, najveći posao koji im predstoji jeste sanacija krova na Vizitorskom centru.

To Top