Mala škola sito štampe za srednjoškolce (FOTO)

Požarevac

Događaji

Mala škola sito štampe za srednjoškolce (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti ne izlažu se samo dela poznatih autora, već i nastaju nova nekih budućih umetnika.

U Galeriji savremene umetnosti ne izlažu se samo dela poznatih autora, već i nastaju nova nekih budućih umetnika.

U GSU se ne izlažu samo, več tu i nastaju nova dela

U okviru izložbe grafika profesora i saradnika Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu organizovana je radionica sito štampe, na kojoj su učenici srednjih škola aktivno učestvovali u nastanku dela. 

„Najpre smo napravili mali uvod, kakve sve vrste štampe postoje, počev od visoke štampe, duboke štampe, ravne štampe i propusne štampe (sito štampa).Cilj radionice je da učesnici sami naprave svoje radove, a štampaćemo ih na papiru i majcama. Po završetku radionice videćemo da  učesnici mogu da prepoznaju šta je na izložbi rađeno tehnikom sito štampe. Poznavanje tehnike je nekih 50 odsto uživanja u grafici, to je način razmišljanja, način kako se spremaju ploče, kako se štampa i pravi grafika“, rekao je Nikola Velicki, profesor na FLU u Beogradu, voditelj radionice.

 

Nikola Velicki, profesor na FLU u Beogradu, voditelj radionice 

Grafika spada u umetnost multioriginala.Postoji više kopija jedne iste grafike, ali kada se pravilno potpiše svaka ta grafika dobija svoju umetničku vrednost.

„Narodni muzej se trudi da putem muzejskih zbirki, kao nastavnim sredstvima, učenicima dočara umetnost izvan klasičnih učionica, kako bi oni lakše usvojili znanja. Takva znanja su dugoročnija od onog sa klasičnih predavanja“, kazala je Biljana Milosavljević Pićurić, kustos, organizator radionice.

 

Biljana Milosavljević Pićurić kustos, organizator radionice

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top