manastir-rukumija-jos-jedan-svedok-stradanja-sestre-jelice

Požarevac

Zabava

Manastir Rukumija - još jedan svedok stradanja sestre Jelice

Foto: grad pozarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

U manstiru Rukumija juče održana tradicionalna, 5. manifestacija „Rukumijski dani preobraženja“.

U manstiru Rukumija juče održana tradicionalna, 5. manifestacija „Rukumijski dani preobraženja“.

 


Nakon praznične službe, nastupila su kulturno umetnička društva iz Bubušinca, Klenovnika i domaćini iz Bradarca, kao i manastirski hor. Cilj ove manifestacije je očuvanje duhovne tradicije i narodnih običaja.

 

 

Ova svetkovina prilika je da se podsetimo priče koja se vezuje za manastir Rukumija koji je nastao tokom 14. ili početkom 15. veka. 

Prema legendi ovaj manastir je još jedan svedok stradanja sestre Jelice. Po predanju ovaj nemili događaj se zbio u doba kneza Lazara, kada su je braća Pavle i Radul rastrgli vezavši je konjima za repove zbog lažne optužbe snahe, žene Pavla Radića, koju je narod zbog toga nazvao „kučka Pavlovica“.


Rukumija je podignuta tamo gde su pale Jeličine ruke, a jedna ruka se tu, prema predanju, i čuvala kao velika svetinja.

 

 

Kako je zapisao otac Simeon, otac Sava, njegov predhodnik, je zapamtio ruku sestre Jelice jer je kao dečak iz susednog sela Klenovik sa roditeljima, pred Prvi svetski rat, na službi ljubio tu ruku poput drugih vernika. Bila je po njegovom kazivanju optočena srebrom i smeštena u drvenom kivotu u crkvi. Ruka je nestala tokom tog rata, govorilo se da su je odneli bugarski vojnici i tako joj se izgubio svaki trag.

Pored Rukumije, još tri manastira u ovom kraju vezana su za ovu legendu: Zaova, Bradača i Sestroljin.


Pored brojnih građana, manifestaciji u Rukumiji prisustvovali su predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić, član Gradskog veća Ivan Jović i odbornik Darko Mirković.

Uz blagoslov oca Simeona, igumana manastira Rukumija, manifestaciju su organizovali Mesna zajednica Bradarac i Kulturno umetničko društvo iz ovog naselja. Pokrovitelj manifestacije je  Grad Požarevac. 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top