MANIFESTACIJA U KOSTOLCU: Cveće, folklor i ukrašavanje jaja

Kostolac

Događaji

MANIFESTACIJA U KOSTOLCU: Cveće, folklor i ukrašavanje jaja

Foto: CZK Kostolac

How Good Of A Friend Are You Really?

U Kostolcu je juče održana manifestacija u okviru koje su realizovana tri događaja: Festival cveća, Uskršnji dečiji folklorni festival i farbanje i ukrašavanje uskršnjih jaja - „Šareno jaje sreću daje“.

Ovogodišnji Festival cveća okupio je preko pedeset izlagača saksijskog i baštenskog cveća iz cele Srbije, a za najlepši štand proglašen je štand Marka Živulovića iz Vučića kod Rače Kragujevačke. 

Uskršnji dečiji festival folklornih ansambala čiji je cilj promocija, očuvanje i negovanje bogate tradicije srpskog naroda, okupio je deset kulturno-umetničkih društava, koja su tom prilikom pokazala svoje igračko umeće.  

Plakete, zahvalnice i prigodne poklone predstavnicima kulturno-umetničkih društava uručili su predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski, i direktorka Centra za kulturu Kostolac, Jelena Šamanc. Za najlepšu devojčicu festivala proglašena je Ivona Babić iz Klenovnika.

Takođe u cilju upoznavanja najmlađih sugrađana sa tradicijom najvećeg hrišćanskog praznika, održano je i takmičenje u farbanju Uskršnjih jaja koje nosi naziv „Šareno jaje sreću daje“.

Stručni žiri imao je težak zadatak da odabere najlepša uskršnja jaja, tako da su na kraju odlučivale nijanse. U kategoriji od  četiri do šest godina prvo mesto osvojio je Milan Milenković, drugo mesto Sara Lončar, a treće Melek Drmaku. 

U kategoriji od  sedam do devet godina, prvo mesto osvojila je Natalija Štulić, drugo mesto pripalo je Luki Đorđeviću, a treće Hani Šamanc. U kategoriji od  10 do 14 godina, prvo mesto osvojila je Jana Petković, drugo Tamara Ivić, a treće Bogdan Đokić. 

Manifestaciju su svojom pesmom ulepšale učesnice takmičenja "Kostolac peva" Dunja Dragić, Tara Veljković i Nevena Gavrilović.

Pored štandova sa cvećem manifestaciju su obogatili i štandovi učeničkih zadruga i to: Osnovne škole „Jovan Cvijić“ Kostolac, Poljoprivredne škole „Sonja Marinković iz Požarevca i Tehničke škole sa domom učenika „Nikola Tesla“ Kostolac.

Takođe sa svojim proizvodima na manifestaciji su učestvovali proizvođači pčelinjih proizvoda – "Pčelinji darovi Živković", Udruženje „Od knjige do duše“, dok je svoje ručne radove  predstavilo Udruženje gradske opštinske organizacije invalida rada Kostolac.

Manifestaciju je organizovao Centar za kulturu „Kostolac“, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Kostolac.

To Top