Međunarodni dan Dunava obeležen u Viminacijumu

Kostolac

Događaji

Međunarodni dan Dunava obeležen u Viminacijumu

Foto: Vodoprivreda Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

U Srbiji, kao i u 14 drugih podunavskih zemalja, danas je obeležen Međunarodni dan Dunava. Centralni događaj u našoj zemlji održan je u Arheološkom parku Viminacium u prisustvu ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić i direktora JBP „Srbijavoda“ Gorana Puzovića, pod sloganom „Rimskim putevima Dunava“.

Ovaj dan ustanovljen je potpisivanjem Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava kako bi se podigla svest o očuvanju reke kod što većeg broja ljudi.

Obeležavanju Dana Dunava prisustvovala i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić

Goran Puzović,  direktor „Srbijavoda“, istakao je da je najveći zadatak edukacija ljudi, zaštita Dunava i zaštita od Dunava.

„Za nas koji radimo u vodoprivredi to je nastavak izgradnje raznih vodnih objekata za zaštitu od velikih voda Dunava, jer smo svedoci da smo kroz istoriju imali nekoliko teških poplava, kako u Beogradu, tako i u drugim podunavskim zemljama i velikim evropskim gradovima, Bratislavi i Beču“, podsetio je Puzović.

Goran Puzović, direktor „Srbijavoda“

Sa druge strane treba zaštititi Dunav od negativnog ljudskog uticaja i otpadnih voda i svega što je urbanizacija donela, jer su gradovi na obalama Dunava sve veći.

Zato je Vlada Republike Srbije ušla u program Srbija 2020-2025., koji podrazumeva izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda poput svih drugih gradova u podunavskom regionu.

„Izgradnjom tih objekata ćemo doprineti da kvalitet vode Dunava na izlasku iz Srbije bude još bolji nego što je danas. Što se tiče Beograda, projekat je u razvoju, očekuje se početak radova, a u ostalim gradovima u toku je izrada tehničke i tenderske dokumentacije, pronalaženje kreditora i investitora i kako koji projekat bude završen, ulaziće se u rad“, naglasio je Puzović.

Događaju je prisustvovao i Nenad Milanović, direktor „Vodoprivrede Požarevac“, koja uveliko radi na postrojenju za preradu otpadnih voda u TE-KO Kostolac.

Nenad Milanović, direktor „Vodoprivrede Požarevac“

Nataša Milić, v.d. direktora Republičke direkcije za vode ovom prilikom podsetila je da je Dunav važan na više nivoa: za vodoprivredu, turizam, saobraćaj, za povezivanje i razvoj čitavog regiona, što je uostalom očigledno i kroz istoriju.

„Posebnu pažnju posvetili smo učešću Republike Srbije u komisiji za međunarodnu reku Dunav. Benefita je dosta, prvenstveno na transpoziciji i usvajanju svih tekovina Evropske unije po pitanju voda. Planovi za Srbiju koji će tokom ove i sledeće godine biti usvojeni, daće predlog mera“, objasnila je Milić i dodala da ulaganje u vode nije gubitak, to je ulaganje u budućnost.

Vuk Perović, v.d. direktora Agencije za upravljanje lukama, najavio je skoro otvaranje turističkog pristana u Kostolcu na kojem će lučki operater biti Arheološki park Viminacijum.

Koliko je Dunav važan za Evropu i Srbiju, odnosno za svaku zemlju kroz koju protiče, govori podatak da je to jedan od devet koridora transportne politike Evropske unije.

Od 12 međunarodnih luka u Srbiji, devet se nalazi na reci Dunav. Taj značaj još je veći jer rečni saobraćaj nije u padu poput ostalih. Zapravo poslednjih godina raste za četiri odsto godišnje.

„Zato vredi ulagati u putnu infrastrukturu na Dunavu, čak i u turističku“, potvrdio je Perović.

Rimsko nasleđe na Dunavu

Ono što je vidljivo i pristupačno za svakog pojedinca, to je turistički potencijal. Pored divne prirode tu je i bogato kulturno nasleđe poput Rimskog limesa.

Sva turistička pristaništa danas su gotovo na istom mestu gde i rimska.

Nemanja Mrđić sa Arheološkog instituta smatra da je Đerdap bio najveće arheološko nalazište. Od 70 arheoloških lokaliteta na Dunavu, sada ih je 20 ispod vode zbog izgradnje hidrocentrale.

U Đerdapskoj klisuri otkriveno je čak devet carskih tabli, od kojih je i dalje najpoznatija Trajanova, ali ovde se nalazi i najstariji rimski natpis otkriven u Srbiji.

Sve su to neoborivi argumenti za nominaciju za UNESKO-vu kulturnu baštinu na kojoj rade već 10 godina. Predloženo je gotovo 60 lokaliteta od ukupno 80 u Srbiji.

Oni su dokazali da je Dunav očuvao potopljene rimske lokalitete i osmislili niz atraktivnih načina kako bi ih prikazali.

Jedan od njih je hologramski Trajanov most između srpske i rumunske obale, zatim posmatranje ispod vode kroz stakleni zid ili jednostavno ronjenjem.

Dunav je druga po dužini evropska reka sa svojih 2888 kilometara. Njegov tok kroz Srbiju dug je 588 kilometara, a sliv Dunava zauzima više od 90% teritorije Srbije.


 

To Top