Meštani nekoliko sela pokreću peticiju protiv izgradnje deponije u Kličevcu

Požarevac

Događaji

Meštani nekoliko sela pokreću peticiju protiv izgradnje deponije u Kličevcu

Foto: S.Vasić

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom izgradnje regionalne deponije u ataru sela Kličevca, u ovom mestu održan je zbor meštana Kličevca i svih okolnih sela.

Udruženje građana „Kličevački idol“ organizovalo je zbor sa ciljem da se ujedine meštani svih sela koja su izgradnjom deponije direktno ugrožena i da pokušaju da je spreče. Po rečima Novice Arsića iz Udruženja građana „Kličevački idol“, meštani su iz medija saznali da je Gradska uprava Požarevca raspisala javnu nabavku za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju regionalne deponije u Kličevcu.

KONAČNO POZNATA LOKACIJA ZA IZGRADNJU REGIONALNE DEPONIJE

„Nije nam jasno zašto se planira izgradnja regionalne deponije na plodnom zemljištu, blizu vodoizvorišta sa koga se Kličevac snabdeva pijaćom vodom blizu, na kome se nalazi stari hrast koji Kličevčani obilaze svake godine. Nama koji živimo pored kopova, pepelišta i dimnjaka ne treba još regionalna deponija na kojoj će se iz opština Braničevskog okruga dovoziti otpad. Grad ne treba da troši sredstva  na projekte i razne studije jer mi nećemo dozvoliti da se ovde regionalna deponija izgradi“, istakao je Arsić.

S obzirom na to da bi buduća regionalna deponija, kako se navodi u javnoj nabavci, bila udaljena dva kilometra od kuća u Kurjaču, meštani ovog sela strahuju da bi oni bili najugroženiji.

„Čuli smo priču da će to biti centar za reciklažu, međutim, iz medija smo saznali da će biti klasična deponija kao ova kod Požarevca. Parcela na kojoj je predviđena izgradnja deponije je na uzvišenju i vetar bi raznosio smeće kroz naše selo, to bi bilo leglo pacova i šakala“, kaže Saša Jenić, predsednik MZ Kurjače.

Skupu su se obratili predstavnici mesnih zajednica Bubušinac, Bradarac, Drmno i Majilovac, dakle svih sela koje okružuju buduću deponiju. Rečeno je, između ostalog, da postoji zakonska regulativa po kojoj ne bi smelo da se u blizini rudnika gde postoje veliki zagađivaći izgradi još jedan zagađivač poput deponije. Svi su izneli isti stav da je deponija u Kličevcu nepoželjna.

„Nama ovde nije rešenje deponija. Sada je pravi trenutak da tražimo da otpad iz svih delova okruga počne da se sortira, da se grupiše po materjalima. Posebno je važno da se odvaja organski od neorganskog otpada“, rekla je Ana Berišić, predsednica Udruženja „Sova“, i objasnila okupljenim građanima da je sortiranje otpada važno kako bi mogao da se reciklira.

Skupu su se obratili i odbornici „Dosta je bilo – RIIS Istok“ koji su napomenuli da skupština grada sa odlukom o lokaciji za izgradnju deponije nije upoznata, odnosno da odbornici  nisu o tome odlučivali.

Na skupu je dogovoreno da se pokrene potpisivanje peticije u svim mesnim zajednicama kao prvi korak u sprečavanju izgradnje regionalne deponije i da se dostavi čelnicima Požarevca i Velikog Gradišta. 

 • Verica

  Jul 06, 2021 17:12

  Ne dozvolite nikako,deponiju otpada u nasim atarima,ni u blizini!!!!!mislim da je klicevac dovoljno zagadjen od kopa,i da nam nije pitrebno dodatno djubre,i zagadjenje.

 • Živojka Sorb

  Jul 05, 2021 00:17

  KOMUNISTICKO VASPITANJE i PROGRAMIRANJE, "eficijencija" i PASIVNOST: lezi lebu da te jedem! Zene su postale jaci pol u Evropi i zato nema dece mnogo!....... Evo odgovora, citat: ....... Interesantan je odgovor šeika Rašida na pitanje kako vidi budućnost svoje zemlje. Osnivač Dubaija je odgovorio: - Moj djed je jahao na kamili, moj otac takođe, ja vozim Mercedes, sin Land Rover, moj unuk će takođe voziti Land Rover, a moj praunuk će vjerovatno opet jahati kamilu... Pojasnio je: - Postoje neki principi koji uvijek sve definišu. Teška vremena stvaraju jake muškarce, jaki muškarci stvaraju dobra vremena, dobra vremena stvaraju slabe muškarce, slabi muškarci stvaraju teška vremena. Mnogi to neće razumjeti, ali prosperitet u našoj zemlji proizvodi parazite, a ne ratnike. (Zato Branicevski kraj postaje Kalkutta)

 • Vaš komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

  -->
  To Top