Milenković: Dnevno testiramo do 30, broj pozitivne dece u porastu

Požarevac

Društvo

Milenković: Dnevno testiramo do 30, broj pozitivne dece u porastu

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Epidemiološka situacija kod dece školskog uzrasta u Požarevcu je nepovoljna, kaže za E-Braničevo Dejan Milenković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta.

Po njegovim rečima, od utorka, 4. januara, primetan je porast broja testirane i obolele dece. On ističe da na dnevnom nivou u proseku testiraju od 25 do 30 dece, a broj pozitivnih je od sedam do 11.

“Više nema pravila kod uzrasta zaražene dece, ali za nijansu više koronavirus dobijaju stariji osnovci i srednjoškolci. Sreća je što su na raspustu, te je lanac zaraze prekinut i manje se druže. Prethodna iskustva nam pokazuju da se nakon raspusta prepolovi broj zaražene dece, ali nema pravila”, objašnjava Milenković.

Kliničke slike zaražene dece su blaže, kaže on, ali su simptomi slični kao i ranije – blaga temperatura, kijanje, kašljanje, bol u grlu, malaksalost, dijareja i povraćanje.

,,Sve je manje dece koja gube miris i ukus. Simptomi su blaži i uglavnom se zadržavaju u gornjim respiratornim putevima – nosu i sinusima, a više se ne javljaju ozbiljne pneumonije koje su bile prisutne u prethodnim sojevima”, rekao je Milenković.

Povećan broj obolelih ne prati uvećanje broja vakcinisanih što, kako kaže naš sagovornik, nije zadovoljavajuće. Po njegovim rečima, dve doze je primilo oko 300 dece.

,,Preporuka je da se vakcinacija dece vrši od 12 godina ,,Fajzerom”, a deca koja su napunila 18 godina mogu da biraju. Apelujem na njih da se vakcinišu”, naglasio je naš sagovornik.

Tim za škole danas donosi konačnu odluku o modelu nastave i početku drugog polugodišta u centralnoj Srbiji. Upitno je na koji način će stariji osnovci i srednjoškolci pohađati nastavu – neposredno, kombinovano ili onlajn.

To Top