Milenković: Dnevno testiramo do 45 dece, broj pozitivnih uvek dvocifren

Požarevac

Društvo

Milenković: Dnevno testiramo do 45 dece, broj pozitivnih uvek dvocifren

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Dejan Milenković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta, kaže za E-Braničevo da više nema pravila kod uzrasta zaražene dece – koronavirus podjednako dobijaju i osnovci i srednjoškolci.

Milenković ističe da je epidemiološka situacija kod dece nepovoljna i da ukupno šest lekara radi u Školskom dispanzeru, što je mali broj s obzirom na broj pregleda.

,,Subotom i nedeljom rade dve ekipe, što se nikada nije desilo. Radimo i duže, jer je malo lekara. Šest lekara na dnevnom nivou ukupno obavlja od 200 do 250 pregleda. Taj broj je veći i zbog drugih respiratornih virusa, stomačnih tegoba, a pojavila se i varičela – boginje. Nisu svi pregledi vezani za koronavirus, ali su i oni u porastu. Na dnevnom nivou testiramo od 30 do 45 dece, a broj pozitivnih je uvek dvocifren – od 15 do 20”, kaže naš sagovornik.

On ističe da deca dolaze iz svih škola, a opterećenost je različita po odeljenjima. Međutim, deca imaju blaže simptome u poređenju sa odraslim stanovništvom. Prema njegovim rečima, simptomi su slični kao i do sada: povišena temperatura, bol u grlu, glavobolja, suvi kašalj, gubitak čula mirisa i ukusa kod starije dece, dijareja, mučnina i povraćanje.

,,Dijareja, mučnina, povraćanje i česta glavobolja nisu ranije bili toliko prisutni. Nismo imali neki teži slučaj, osim nekoliko deteta sa pneumonijom, ali nisu na hospitalizaciji. Uglavnom kod dece to prođe lakše, zbog čega smo mi još više obazrivi. Apelujem na roditelje da ne leče decu kod kuće, već da se jave lekaru”, objašnjava Milenković.

On apeluje na roditelje da kada dođu na pregled sa decom koja su pozitivna, sačekaju u prvoj prostoriji na ulazu u Školski dispanzer – izolaciji, s obzirom na to da se do sada dešavalo da šetaju po ustanovi i ne kažu da su pozitivni.

Načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta kazao je da broj vakcinisane dece nije na zadovoljavajućem nivou i da bi onlajn nastava u trajanju od oko 10 dana smanjila broj zaraženih.

,,Savetujem deci koja imaju od 12 godina da se vakcinišu, a pogotovo srednjoškolcima koji su veoma aktivni. Preporuka je da se vakcinacija dece vrši od 12 godina ,,Fajzerom”, a deca koja su napunila 18 godina mogu da biraju. Do sada je ukupno vakcinisano blizu 200 dece, što je mali broj”, objašnjava naš sagovornik i poručuje da je vakcinacija jedini spas.

To Top