Braničevo

Društvo

Ministar Antić čestitao Dan rudara

Foto: "Energija Kostolac"

How Good Of A Friend Are You Really?

 “Ljudima koji se bave jednim od najtežih i najodgovornijih poslova želim da izrazim puno poštovanje za njihov savestan rad i da im ovom svečanom prilikom najavim dalju podršku države, pre svega u unapređenju njihove bezbednosti i zaštite na radu”, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je istakao da je naš rudarski sektor jedan je od najdinamičnijih delova privrede, da u njemu radi oko 29.000 ljudi, što je povećanje od 11,9 odsto u odnosu na isti period 2019. i da čini jednu od okosnica naše ekonomije.
Rudarski posao jeste težak, možda i najteži, ali on je u Srbiji istovremeno i veoma atraktivan i motiviše mlade ljude da mu se posvete, jer garantuje dobru zaradu i sigurnu egzistenciju, kazao je ministar i dodao  da će Srbija nastaviti da se domaćinski i odgovorno odnosi prema svojim rudnim resursima, jer u njima vidi ogroman potencijal za svoj ukupni razvoj.
“Imamo velika očekivanja od investicija u modernizaciju rudnika u Boru, otvaranje rudnika „Čukaru Peki“ i rudnika „Jadar“, ukupno oko tri milijarde dolara u narednih nekoliko godina, što će podići naš rudarski sektor na još viši nivo. Pored toga, intenzivno se radi i na geološkim istraživanjima na području Bora, Resavice, u Timočkom kompleksu, naravno i u našim velikim ugljenokopima u Kolubari i Kostolcu. Sve to zajedno govori o stalnom rastu našeg rudarskog sektora i povećanju njegovog učešća u BDP-u Srbije”, naglasio je Antić.
Ministar je kazao da je rudarstvo naša strateška grana i da se ne ogleda samo u novim milionima tona iskopane i prerađene rude, već i u tome što njegov rast podiže ekonomiju i standard čitavih regiona naše zemlje. 
“Želimo da naša rudarska područja, poput istočne i zapadne Srbije budu regioni u kojima mladi ljudi ostaju da rade, zasnivaju svoje porodice i udobno žive u čistoj i zdravoj okolini, i zato ulažemo veliki trud i novac da osiguramo takve uslove. Mnogo toga smo već uradili, mnogi novi poslovi su započeti, a još više je pred nama”, zaključio je Antić.


 

To Top