Ministar Selaković otvorio manifestaciju u Smoljincu

Malo Crniće

Događaji

Ministar Selaković otvorio manifestaciju u Smoljincu

Foto: V.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

U porti crkve „Svetih Petozarnih mučenika“ u Smoljincu je na praznik Velika Gospojina održana manifestacija „Dan borbe protiv bele kuge“ po 11. put.

“U kolevci se dobija svaka naša nacionalna bitka, ako je ne dobijemo kolevkama, džaba nam svaka druga pobeda", istakao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prilikom otvaranja manifestacije.

Selaković je naglasio da  država nikada nije pokazivala toliku brigu prema onima koji žele da rađaju i onima koji žele da stvaraju nove živote kao sada.

“Majka koja rodi prvo dete, u roku od 35 do 40 dana od države dobija 366.000 dinara. Nacionalna služba za zapošljavanje kroz program samozapošljavanja odvaja manje novca od toga za onoga ko hoće da započne sopstveni biznis. Imamo meru i za drugo i za treće i za četvrto dete. Te mere za treće i četvrto dete prvi put nisu jednokratne, dvogodišnje, jednogodišnje, to su mere koje se isplaćuju u narednih 10 godina. Ta izdvajanja stalno rastu, kako raste i prosečna zarada u Srbiji. Počeli smo kada je to iznosilo 150 evra mesečno 10 godina, dakle tada je bilo 18.000 evra za 10 godina, po poslednjem nivelisanju tih primanja, to je skoro 210 evra mesečno, 10 godina. A kada jedna majka rodi i treće i četvrto dete u razmaku od dve godine, pogledajte, to će biti blizu 35.000 evra u periodu od 12 godina“, rekao je Selaković.

Ministar je dodao da u poslednjih godinu i po dana, država pomaže i dajući novac do 20.000 evra za mlade majke i očeve koji nemaju svoj stan ili nemaju svoju kuću, kako bi mogli da započnu da grade kuću ili da kupe stan.

Prisutne su pozdravili i poželeli im dobrodošlicu Mališa Antonijević, predsednik opštine Malo Crniće i Miloš Stojković, poverenik manastira Hilandar.

Ove godine priznanjem “Blagodarnica” nagrađeno je 16 žena sa područja opštini Malo Crniće koje su 2021. i 2022. godine dobile treće i više dece. Ovo priznanje se uručuje sa blagoslovom manastira Hilandar. Blagodarnica je, kako kažu organizatori, preteča ordena koji bi trebalo da se dodeljuje od sledeće godine, sa blagoslovom manastira Hilandar, ženama koje su dobile treće ili više dece u 2023. godini.

U program su učestvovale i istaknute javne ličnosti: glumac i voditelj Srđan Ivanović, glumac Žarko Stepanov, etsradni umetnik Renato Henc, harmonikaš Saša Kovač, Predstavnici kartice 3+ i Udruženje „Kolevka je najveće prostranstvo“.

Program je upotpunjen nastupom dečijeg hora “Magični ljiljani” iz Požarevca i mađioničara, a za najmlađe je priređen maskenbal i radionica kaligrafije.

Nakon završetka programa, igrači mlađeg uzrasta fudbalskog kluba „Presing“ iz Požarevac odigrali su utakmicu sa mališanima iz sela Smoljinac i najavljeno je otvaranje škole fudbala u ovom naselju.

U okviru manifestacije organizovana je izložba odtajmera - traktora i automobila.

Manifestaciju su organizovali meštani Smoljinca uz podršku opštine Malo Crniće.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top