Miroslav Mića Živadinović – glumac koji je pomerio granice amaterizma (FOTO)

Petrovac

Kultura

Miroslav Mića Živadinović – glumac koji je pomerio granice amaterizma (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Svojim talentom i ulogama ostavio je neizbrisiv trag u pozorišnom životu u gradu na Mlavi. Iako mu se bliži 70. rođendan, od “dasaka koje život znače“ nema nameru da odustane dokle god ga zdravlje dobro služi.

Miroslav Živadinović Mića rođen je 17. maja 1950. godine u selu Kamenovo, nadomak Petrovca na Mlavi. Studirao je na Filološkom faklutetu u Beogradu. Dugi niz godina bio je direktor Narodnog univerziteta u Petrovcu na Mlavi da bi kasnije vodio prosvetni deo u okviru Kulturno prosvetnog centra Petrovac.

Miroslav Mića Živadinović

Poznat je i kao istaknuti sportksi radnik, dugogodišnji savezni fudbalski sudija i u nekoliko mandata predsednik Opštinskog fudbalskog saveza Petrovac na Mlavi. Obavljao je dužnost potpredsednika Fudbalskog saveza Braničevskog okruga, dužnost delegata obavljao je i na utakmicama Super lige Srbije.

Sve navedeno Miroslavu Živadinoviću je bila profesija, ali ona prava ljubav je bila i ostala gluma. Prvi javni nastup imao je još kao dvanestogodišnjak u svom rodnom Kamenovu. Kulturno-umetničko društvo “Žikica Stamenković Špigel” je u svom sastavu imalo i dramsku sekciju gde se Miroslav prvi put susreće sa glumom i od tada ona postaje deo njegovog života.

Svojim talentom i neprolaznim ulogama ostavio je neizbrisiv trag u pozorišnom životu u gradu na Mlavi. Godine 1977. prvi put nastupa u petrovačkom pozorištu “Bata Bulić” u predstavi “Dok crvena jesen drumovima hoda”. Od tada uz Dobrivoja Petrovića Bonju postaje stalni član ovog pozorišta i igra u gotovo svim komadima, sve do danas.

Godine 1979.  igra u predstavi “Dr”, posle koje pozorište iz objektivih razloga nekoliko  godina nema nijednu premijeru, da bi 1986.posle obnavljanja rada pozorišta dobio ulogu u predstavi “Čudo u Šarganu”. Naredne godine usledila je uloga u predstavi “Mrešćenje šarana”, a 1988. u “Klaustrofobičnoj komediji”, u kojoj kao debitantkinja nastupa Vesna Stanković, sada već proslavljena glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Godine 1993.  igra u predstavi “Kus petlić”, a 1994. u komadu“Bliži nebu”, koji dobija najveću nagradu na državnoj smotri pozorišta u Gnjilanu.

Kus petlić

Potom predstoje godine najvećeg uspona pozorišta u Petrovcu na Mlavi i nezaboravne predstave: “Punjene tikvice” (1997), Kovači (1998), “Laki komad” (2001), “Zar i ti sine Drakče” (2003), “Kako smo voleli druga Tita” (2005), “Lajanje na zvezde” (2005), gde se kao debitantkinja pojavljuje Jelisaveta Karadžić, sada Koraksić, akademska glumica iz Petrovca na Mlavi, i Nikola Ugrinović, diplomirani glumac, takođe iz Petrovca na Mlavi.

Kako smo voleli druga Tita

Sledeće godine Miloslav učestvuje u predstavi “Pukovnik ptica”, 2008. ima ulogu u predstavi “Probudi se Kato”, a zatim se nižu uloge u sledećim komadima: “Balkanski špijun” (2010), ”Narodni poslanik” (2012), “Uhvaćen u mrežu” (2013), “Čovek sa dva srca” (2015), “Nemam da platim i neću da platim” (2016 ), “ Mi čekamo bebu” (2017)  i ove godine u predstavi “Sumnjivo lice”.

Sumnjivo lice

 U svim  ovim predstavama Miroslav Živadinović je igrao noseće uloge i za gotovo svaku  dobijao je nagrade na raznim festivalima širom zemlje.

Jedna od brojnih nagrada za najbolju mušku ulogu

Miroslav Živadinović kaže da u vremenu kada je birao svoj životni put nije imao puno interesovanja za glumu, te se tako odlučio za drugi poziv. Međutim, pozorište nikako nije moglo iz njega da izađe pa je kao student često prisustvovao predstavama u kojima su igrali bardovi tadašnjeg  jugoslovenskog  glumišta.

“Pozorište i gluma su me oduvek privlačili, voleo sam i volim da budem na sceni. Posle više od četrdeset godina igranja radujem se svakoj novoj predstavi kao što sam se radovao prvoj “Dok crvena jesen drumovima hoda”. Gluma vam je kao i svaki proizvod, ako traje dugo na tržištu, u ovom slučaju na kulturnom tržistu više od četrdeset godina, verovatno da nešto vredi. Ne samo ja kao pojedinac, nego petrovačko pozorište uopšte, ono traje preko 110 godina. U predstavama u kojima sam igrao uvek sam uživao. Pozorište i gluma su mi omogućili da upoznam dosta ljudi, da to preraste u prijateljstvo. Dosta smo putovali i putujemo, sa predstavom “Kako smo voleli Druga Tita” obišli smo celu staru Jugoslaviju, gostovali u Švajcarskoj i Mađarskoj. I dan danas naše pozorište dosta putuje, došli su i neki novi klinci,  koji su za primer i koji će sigurno ostaviti dubok trag u našem pozorištu. Gluma je, kažu, težak fizički posao, ja ću dok god se fizički dobro osećam da igram u pozorištu. Moraću samo malo da “smanjim gas” da mladi glumci koje imamo i koji su odlični više dođu do izražaja”, kaže prvak petrovačkog pozorišta.

Prvak petrovačkog pozorišta u predstvi “Nemam da platim i neću da platim”

Kolege iz ansambla za Miću imaju samo reči hvale. Slovi za najtačnijeg i najpreciznijeg  glumca, tekst uvek prvi nauči i retko kad greši u njegovoj interpretaciji. Mladi glumac Saša Radivojević kaže da mu je Mića pozorišni otac i da je sve što zna o glumi načio od njega.

Saša Radivojević

“Miroslav Mića Živadinović je glumčina, čovek i gospodin. Neko ko se amaterizmom bavi vrlo profesionalno i predano. Radujem se svakoj novoj predstavi u kojoj pored njegovog stoji i moje ime, jer je meni kao mladom glumcu neophodno to znanje i lakoća igre kojima on savršeno vlada, a ja tek učim. Svi ga u ansamblu izuzetno cenimo i poštujemo, a kako i ne bi kada on najviše pomaže svim mladim glumcima. Jednom rečju, čovek je profesionalac koji nikad nije bio plaćen za to”, kaže Radivojević.

Miroslav Živadinović je jedan od najvećih glumaca koje je Petrovac imao, saglasne su njegove petrovačke kolege. Ta titula, bezuslovno ga svrstava i u red istaknutih i znamenitih građana koji je dobar deo svog života posvetio razvoju kulture u gradu na Mlavi , ali i mnogo šire.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta " Uspešni Petrovčani – legende koje žive ” koji sufinansira Opština Petrovac na Mlavi po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2019.godini.
- Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top