mladi-strucnjaci-na-praksi-u-eps-u

Požarevac

Događaji

Mladi stručnjaci na praksi u EPS-u

Foto: eBranicevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Mogućnost da steknu iskustvo u „Elektroprivredi Srbije“ i provere znanje iz udžbenika dobili su budući inženjeri, ekonomisti, pravnici, informatičari i hemičari

Mogućnost da steknu iskustvo u „Elektroprivredi Srbije“ i provere znanje iz udžbenika dobili su budući inženjeri, ekonomisti, pravnici, informatičari i hemičari.

 

 

Stručnu praksu u „Elektroprivredi Srbije“ ove godine imaće 99 studenata sa Univerziteta u Beogradu. Budući inženjeri, ekonomisti, pravnici, informatičari i hemičari dobili su šansu da steknu prva radna iskustva u elektranama, na kopovima, tehničkim centrima, upravi najvećeg energetskog sistema u Srbiji.

U vreme kada sve više studenata razmišlјa o odlasku iz zemlјe, davanjem šanse mladima EPS ulaže u budućnost Srbije.

 

Praksa u „Elektroprivredi Srbije“, najvećem preduzeću u Srbiji sa velikim brojem stručnjaka u različitim oblastima, prilika je za studente da na najbolјi način primene i unaprede znanje. Saradnja sa fakultetima je konkretan korak da najbolјi i najkvalitetniji studenti ostanu u Srbiji i postanu budući oslonac kompanije koja pokreće privredu zemlјe – rekli su u EPS-u.

 

Studenti koji su započeli praksu pod budnim okom EPS-ovih stručnjaka kažu da su zadovolјni što mogu da vide kako u realnosti izgleda posao kojim će se baviti i da su naučili mnogo više nego što su očekivali.

Generalno znam kakav je posao rudarskog inženjera, a sada sam na praksi mogla to da vidim i osetim. Posao je izazovan i dinamičan, naporan i obavlјa se u složenim okolnostima - kaže Jovana Popović, student treće godine Rudarsko-geološkog fakulteta, koja je na praksi bila na kopu „Drmno“.

 

Tokom prakse prošli smo kroz sve ono što smo radili na fakultetu i sada mi je sve mnogo jasnije. Ono što primećujem jeste da na kopu radi malo žena. Svi mi kažu da je to muški posao, ali izabrala sam taj poziv i mislim da ću se uspešno nositi sa svim obavezama.

 

Na kopu su studenti Rudarsko-geološkog fakulteta imali prilike da vide sve faze proizvodnog procesa, od pripreme, preko organizacije, do neposredne realizacije.

Vuk Lazić, student treće godine Rudarsko-geološkog fakulteta, kaže da je sada prvi put osetio koliko je teško raditi na kopu. Kao učenik srednje tehničke škole, bio sam na kopu „Drmno“, ali sada sam na praksi imao priliku da se detalјno upoznam sa kompletnim proizvodnim procesom i rudarskom mehanizacijom. Ono što primećujem je da se na kopu mnogo radi, da je posao odgovoran i težak – rekao je Vuk.

 

 

 

 

Jelena Petrović, student četvrte godine Rudarsko-geološkog fakulteta, rekla je da je na nju najjači utisak ostavila osnovna rudarska mehanizacija.

Prosto sam impresionirana bagerima, odlagačima i drugom rudarskom opremom i mehanizacijom. Posle prakse poziv inženjera mi se još više sviđa – rekla je Jelena.

U Rudarskom basenu „Kolubara“ stručnu praksu tokom jula, avgusta, oktobra i novembra imaće ukupno 26 studenata. Pozitivne utiske o praksi završenoj u komercijalnom sektoru RB „Kolubara“ iznela je Nina Janković, studentkinja četvrte godine Ekonomskog fakulteta.

Veoma sam zadovolјna. Očekivala sam da ću nešto naučiti, ali ovako i ovoliko ne. Radila sam izveštaje za EPS, analitiku prodaje, poslove u vezi sa veleprodajom... Tovarne listove sam ranije viđala u udžbenicima, a sada su mi dolazili pod ruku. Moram da istaknem i da su kolege stručne i predusretlјive – rekla je Nina.

 

Da je RB „Kolubara” veoma pogodna za praksu ekonomista, ocenila je na osnovu višegodišnjeg mentorskog iskustva Zorica Vasilјević, pomoćnik šefa za pogonsko knjigovodstvo.

RB „Kolubara“ ima proizvodnju, magacine, usluge, investicije, rekultivaciju i studenti mogu da nauče sve o osnovnim sredstvima, zalihama, kupcima, dobavlјačima, prodaji, nabavci. Sve o čemu se na fakultetu iz ovih oblasti uči ima svoju konkretnu primenu u „Kolubari” – istakla je Vasilјevićeva.

 

Lazar Jovanović, master student Rudarsko-geološkog fakulteta, koji je stručnu praksu imao na kolubarskim kopovima, kazao je da ga je pozitivno iznenadila predusretlјivost na koju je u „Kolubari” naišao i dodao da je na početku kopovski žargon bio mali problem, jer se razlikuje od fakultetske terminologije. 

 Mentori ne samo da su nas upućivali u struku već su nam govorili i o međulјudskim odnosima, koji su u ovako zahtevnom radnom okruženju veoma važni. Znao sam da je „Kolubara” gigant, ali kada se sistem sagleda iznutra, čovek ostane fasciniran – rekao je Lazar.

EPS je mladim stručnjacima želјnim da steknu iskustvo otvorio i vrata TE „Nikola Tesla“.

Svaki student koji se prijavi na praksu, sa EPS-om potpisuje ugovor o obavlјanju stručne prakse, kojim se precizira period u kom će ona biti realizovana. Pre nego što krenu sa upoznavanjem organizacionih delova termoelektrane, polažu ispit iz oblasti bezbednosti i zaštite na radu. Tokom boravka u pogonu i prakse, obavezni su da vode odgovarajući dnevnik o radovima. Po njenom završetku dobijaju potvrdu o završetku stručne prakse - kaže Saša Đorđević, inženjer instruktor Službe za obuku kadrova u ogranku TENT.

Iskustva sa prakse preneo je Darko Veselinović, student prve godine masters studija na Mašinskom fakultetu u Beogradu, smer termoenergetika.

 

Drugi put sam na praksi u TENT-u. Trenutno se nalazim na turbinskom postrojenju blokova TENT A1 i A2. Potrebno je dosta vremena da se upozna sa funkcionisanjem ovako složenog sistema kao što je termoelektrana, ali sam zadovolјan što se inženjeri iz TENT-a zaista trude da nam daju sve potrebne informacije – rekao je Darko.

 

Ovo je jedno odlično iskustvo jer sve ono što smo teorijski učili na fakultetu, sada vidimo u praksi – rekao je Filip Lišanin sa Mašinskog fakultetu u Beogradu.

 

U termosektoru ogranka „TE-KO Kostolac“ praksu će imati šestoro studenata. Katarina Lukšić, student četvrte godine fizičke hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, praksu provodi u HPV pogonskoj laboratoriji TE „Kostolac B“.

 

Ovo je moj prvi kontakt sa EPS-om, prvi put sam u elektrani i pozitivni su utisci. Kolektiv u laboratoriji je sjajan, organizacija je odlična i imam punu slobodu da naučim dosta stvari iz svoje buduće profesije. Sve kolege žele da mi pomognu i objasne sve što me profesionalno interesuje – rekla je Katarina.

Pozitivna iskustva na praksi u TE „Kostolac B“ stekao je i Milan Čičić, student četvrte godine Fakulteta tehničkih nauka.

 

 

 

 

Pre dolaska sam imao neko viđenje elektrane na osnovu onoga što sam u teoriji čuo i naučio. Sada smo videli koliko je elektrana složen sistem, koliko je taj tehnološki proces zahtevan, koliko su regulacija i upravlјanje takvim objektom kompleksni - rekao je Milan.

Veličina termoelektrane fascinirala je Nemanju Lazića, studenta četvrte godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, na smeru električne mašine i energetska elektronika.

 

Očekivao sam da je elektrana manji objekat i zato je ući ovde, videti neke stvari, a tek si izašao sa fakulteta, bilo neobično, ali veoma pozitivno i profesionalno korisno iskustvo. Na fakultetu smo mogli da steknemo samo neka teorijska znanja, a sada se prvi put susrećemo sa praktičnim stvarima, koje će biti naša profesija – rekao je Nemanja.

 

Saradnja EPS-a i Univerziteta u Beogradu počiva na ideji o neophodnosti razvoja obrazovanja, istraživanja i prenošenja znanja. Kroz podršku u oblasti nauke i ulaganja u razvoj mladih stručnjaka pruža se pozitivan primer društveno odgovornog poslovanja.

 

Antrfile

Šansa za sve

 

Praksa studenata Univerziteta u Beogradu organizuje se na osnovu sporazuma o saradnji koje je EPS prošle godine potpisao sa Elektrotehničkim, Mašinskim, Rudarsko-geološkim, Pravnim, Ekonomskim i Matematičkim fakultetom. EPS je preko fakulteta pozvao studente da se prijave za ukupno 250 mesta. Pošto je ostalo slobodnih mesta, omogućena je stručna praksa i studentima drugih fakulteta i visokih škola strukovnih studija, rekli su u Službi za razvoj lјudskih resursa EPS-a.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top