Mlava – turistički potencijal Homolja i raj za sportske ribolovce

Žagubica

Sport

Mlava – turistički potencijal Homolja i raj za sportske ribolovce

Foto: zagubica.org.rs print screen

How Good Of A Friend Are You Really?

Već dve decenije unazad manifestacija “Vrela Homolja” počinje takmičenjem u mušičarenju, a 2019.godine je na Mlavi održano predtakmičenje za svetsko prvenstvo u mušičarenju koje je okupilo najbolje sportske ribolovce u Žagubici.

Ivan Ranđelović, vodič i instruktor mušičarenja iz Niša, nekoliko dana proveo je na Mlavi istražujući lokacije koje su primamljive za mušičarenje. Po njegovim rečima, osim čiste i netaknute prirode kojom Homolje i reka Mlava obiluje, ono što može privući strane i domaće turiste je sportski ribolov, odnosno lov na divlju pastrmku kojom reka obiluje.

“Sama reka je tipična krečnjačka reka i ona svojom veličinom i svim karakteristikama podseća na reke južne Engleske. Vrlo je privlačna za elitni sportski ribolov veštačkim mušicama, jer je pitoma, teče kroz ravnicu, vrlo je komforan prilaz reci. Samim tim što dolazi iz jakog vrela ona ima veliki procenat mineral, što pogoduje živom svetu koji u Mlavi buja. Mlava je i ranije važila za reku broj jedan u Srbiji po potočnim pastrmkama, ova reka ima dugačak pastrmski tok sve od izvora do Petrovca”, rekao je Ranđelović.

Govoreći o turstičkim potencijalima ovog kraja, Ranđelović je komentarisao šta to na teritoriji opštine Žagubica može biti primamljivo gostima koji dolaze u ovaj kraj.

Ivan Ranđelović, vodič i instruktor mušičarenja iz Niša

“U ovom trenutku može da ih privuče to što je reka u gornjem toku očuvana, pogotovo kod Žagubice, verovatno je to zasluga lokalnog ribolovačkog udruženja, a takođe bih preporučio da ljudi dođu ovde i oprobaju se u lovu divlje potočne pastrmke. U Mlavi živi ta vrsta pastrmke, autohtona za naše područje, divlja je, što može privući ozbiljne sportske ribolovce”, kazao je Ranđelović.

On je istakao dobru saradnju sa udruženjem sportskih ribolovaca “Vrelo Žagubica” i rekao da će opštinu Žagubica preporučiti kao dobro mesto za odmor.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top