A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Moda kao odraz društvenih događaja u Požarevcu (FOTO) - izložba moda u požarevcu istorija - izložba moda u požarevcu istorija
Moda kao odraz društvenih događaja u Požarevcu (FOTO)

Požarevac

Događaji

Moda kao odraz društvenih događaja u Požarevcu (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Izložba „Moda u Požarevcu 1880-1929 – susret Istoka i Zapada“ biće postavljena dve godine.

Istorijski arhiv Požarevac priredio je izložbu na otvorenom, u dvorišnom arhivskom kompleksu „Stara kasarna – Paviljon 4“ u Požarevcu.

Izabrane su najlepše arhivske fotografije iz zbirki Istorijskog arhiva Požarevac kojima je IA želeo da prikaže skriveni „govor“ modnog kostima u Požarevcu od 1880. do 1929. godine – estetske vrednosti, ali i socijalnu, ekonomsku i kulturnu poziciju osobe koja ga nosi. Fotografije su poređane u dvadeset tematskih celina i prate civilizacijski hod Požarevca koji putem modernizacije od varoši postepeno postaje grad.

„Izborom 118 fotografija iz zbirki IA, autorka izložbe i štampanog kataloga, dr Dragana Miloradović, arhivski savetnik, i njena saradnica Dragana Jovanović, prikazale su vizuelnu istoriju Požarevca na prelazu dva veka, posmatrajući fotografiju kao dokument prošlosti, ali i umetničko delo, jedan od najvrednijih odraza minulih vremena. Iz vizure promene u odeći prezentuju se promene koje su se dešavale u društvu u vremenu najzačajnijih događaja na pelazu iz XIX u XX vek. Fotografije dece, žena i muškaraca prate kostim od narodnog građanskog do modernog modnog kostima u godinama posle velikog rata“, rekla dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.

 

Dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac

Po njenim rečima, cilj izložbe i kataloga nija samo puko predstavljanje jedne lokalne sredine i građanskog identiteta već predstavljanje puta države od istoka ka zapadu i stvaranje nezavisne Kneževine i Kraljevine Srbije, ali i predstavljanje fotografije kao istorijskog izvora  i izlaganje javnosti dela bogate zbirke fotografija IA Požarevac. Izložba je magistarski rad dr Dragane Miloradović.

Dr Dragana Miloradović, autor izložbe

„Na fotografijama se vidi velika raznovrstnost u odevanju i postupnost u formiranju, kako muškog tako i ženskog kostima. Pojedini Požarevljani uz tradicionalnu nošnju nose kravatu, cipele i šešir. Posmatranjem fotografija i njenom analizom dolazi se do saznanja  da proces evropejizacije teče postupno, najpre preko pojedinaca, mlađih osoba iz najimućnijih požarevačkih porodica“, navela je prof, dr Senka Kovač mentor magistarskog rada i recenzent kataloga izložbe.

 

Prof. dr Senka Kovač recenzent kataloga izložbe

Autorka izložbe smatra da su teme iz svakodnevnog života uvek dobro primljene i nada se da je uspela uz pomoć saradnika da prenese ono što je našla u zbirci IA, a ove na izložbi su jedne od najbrojnijih i najbolje očuvanih. Potom je postupno objasnila promene u kostimu od tridesetih godina XIX veka do tridesetih godina XX veka.

„Nemam ni najmanju dilemu da će nam prebogate zbirake IA Požarevac pokazati kako se živelo i koliko su ljudi sa ovih prostora bili slični i različiti sa ostatkom Evrope i sveta“, rekao je Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca,  otvarajući izložbu.

 

Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca

Svečanost otvaranja izložbe je deo pratećeg programa 56. Ljubičevskih konjičkih igara. Među modnim kreacijama, koje su nosili članovi KUD „Kostolac“, našle su se one koje je kreirala čuvena slikarka Milena Pavlović Barili.

Izložba je deo turističke ponude grada Požarevca i biće otvorena za posetioce do 31. avgusta 2021. godine.

  • Moda kao odraz društvenih događaja u Požarevcu (FOTO)
  • Moda kao odraz društvenih događaja u Požarevcu (FOTO)
  • Moda kao odraz društvenih događaja u Požarevcu (FOTO)
  • Moda kao odraz društvenih događaja u Požarevcu (FOTO)
  • Moda kao odraz društvenih događaja u Požarevcu (FOTO)
  • Moda kao odraz društvenih događaja u Požarevcu (FOTO)
  • Moda kao odraz društvenih događaja u Požarevcu (FOTO)
  • Moda kao odraz društvenih događaja u Požarevcu (FOTO)
Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top