NA DANAŠNJI DAN: 111 godina od rođenja Milene Pavlović Barili

Požarevac

Društvo

NA DANAŠNJI DAN: 111 godina od rođenja Milene Pavlović Barili

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas se obeležava 111 godina od rođenja slavne Požarevljanke koja je svojim značajnim delom bila predstavnik avangarde.

Milena Pavlović  Barili je rođena u Požarevcu, 5. novembra 1909. godine. Bila je jedino dete Danice Pavlović i Bruna Latinija, italijalnskog kompozitora, muzičkog kritičara i pesnika. Smatra se da je njena majka praunuka najstarije Karađorđeve ćerke Save.

Još se u detinjstvu naziralo  njeno interesovanje za  slikarstvo. Od pete godine je znala da čita, učila jezike, a od sedme godine piše stihove . Slikarsku akademiju je završila u Nemačkoj. Milena je predano radila na svojim slikama. Njen slikarski pravac ispunjen je neobičnim susretima, događajima, odlascima, tugom, nostalgijom. Ona je pisala i stihove na četiri jezika,  koji su objavljeni u italijanskom časopisu „Kvadrivio“.

Izložba Mileninih slika u Požarevcu

Njena dela čuvaju se u Galeriji Milene Pavlović  Barili u Požarevcu, Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, a dela su izlagana u Briselu, Parmi, Parizu, Bukureštu, Londonu, Parizu, Firenci i Njujorku.

Pošto u Srbiji u njeno vreme nisu razumeli umetnost koju je predstavljala, Milena odlučuje da ode u Ameriku. Tamo se bavila ilustracijom, dizajnom, kostimom i scenografijom. Modne ilustracije koje je naslikala objavljivane su američkim modnim časopisima.

Galerija Milene Pavlović Barili

Umire nakon pada s konja u svojoj 36. godini u Njujorku. Njena majka u znak sećanja na nju, otvara galeriju – legat u Požarevcu, u kojoj se danas nalazi oko 800 njenih radova. Pored brojnih ulja na platnu, najznačajniji su bronzani odlivak slikarkinih ruku, intimne porodične fotografije, haljine i čipkani veluri.

To Top