Na današnji dan nas je zauvek napustila Milena Pavlović Barili

Požarevac

Društvo

Na današnji dan nas je zauvek napustila Milena Pavlović Barili

Foto: Galerija Milena Pavlović Barili

How Good Of A Friend Are You Really?

Na današnji dan pre 74 godine ostali smo bez čuvene srpske slikarke Milene Pavlović Barilli.

Njena snažna umetnička kreativnost ogledala se kroz raznovrsna intresovanja koja su se kretala od crteža,slika,modnih ilustracija,kostimografije, pa do poezije, saopšteno je na Fejsbuk stranici Galerije Milena Pavlović Barili.
Rođena je 1909. godine u Požarevcu, u rodnoj kući svoje majke, Danice Pavlović-Barili. Danica je (po ženskoj liniji) bila praunuka Save Karađorđević, udate Ristić, najstarije Karađorđeve ćerke.Studirala je muziku, klavir i pevanje na konzervatorijumu u Minhenu gde je, u novembru 1905. godine, upoznala Mileninog oca Bruna Barilija. Milenin deda po majci, Stojan Pavlović, bio je predsednik požarevačke opštine, narodni poslanik Radikalne stranke, trgovac duvanom i rentijer.  Milenina baka Bosiljka godinama je bila predsednica Kola srpskih sestara u Požarevcu. 
Milenin otac Bruno Barili bio je poznati italijanski kompozitor, muzički kritičar, pesnik i putopisac.  U Srbiji je uglavnom poznat kao otac Milene Pavlović-Barili, ali i kao ratni dopisnik iz Srbije tokom Prvog balkanskog i Prvog svetskog rata i pisac memoarskog proznog dela Srpski ratovi. Čuvena parmska porodica Barili dala je veliki broj umetnika - slikara, pesnika, muzičara i glumaca. Milenin deda Čekrope Barili takođe je bio slikar.
 Milena je bila srpska slikarka i jedna od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata. Od 1932. godine živi i radi u Parizu, a od 1939. u SAD, gde i umire, prerano, u 36. godini života. Umrla je 6. marta 1945. godine u  svom stanu u Njujorku , od srčanog udara.
Milena Pavlović-Barili je kremirana, a urna sa njenim posmrtnim ostacima sahranjena je na groblju blizu Njujorka. Robert Goselin je 1947. urnu lično odneo Brunu Bariliju i ona je 5. avgusta 1949. godine položena u grobnicu br. 774 na rimskom nekatoličkom groblju Cimitero cacattolico deglinstranieri (Testaccio). U istu grobnicu kasnije su, po sopstvenoj želji, sahranjeni i njen roditelji: otac Bruno, 1952. i majka Danica 1965. godine.

 
 
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top