Nacionalni savet Vlaha na Sajmu manjina (FOTO)

Petrovac

Događaji

Nacionalni savet Vlaha na Sajmu manjina (FOTO)

Foto: Eb

How Good Of A Friend Are You Really?

Juče je u Beogradu otvoren sajam "Složni mozaik Srbije" povodom Međunarodnog dana ljudskih prava na kome su brojne manjinske grupe goste upoznavale sa svojom tradicijom.

Na sajmu je učestvovao i Nacionalni savet Vlaha Srbije. Na jednom od najposećenijih štandova vlašku manjimu su predstavili: Udruženje žena “Zlatne ruke Kladurova”, Udruženje “Gergina” Negotin i KUD “Florićika” iz Jabukovca. Sajmu su prisustvovali predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Radiša Dragojević, sekretar  Bojan Modrlanović i član Saveta dr. Siniša Čelojević.

Dragojević je rekao da je sajam jedinstvena prilika da manjine pokažu ono što ih čini specifičnim i po čemu se razlikuju od drugih manjina i od većinskog naroda.

“Ono po čemu se mi Vlasi prepoznajemo je upravo naš jezik, naš govor i naša kultura. Kada se radi o životinm pitanjima oni su zajednički, delimo sudbinu većinskog naroda u Srbiji. Neki naši problemi su specifični u ostvarivanju prava, za šta mi snosimo odgovornost jer nismo uspeli da dostignemo određeni stepen. Naš osnovni problem je što su Vlasi manjina koja nema svoju matičnu državu, tačnije smatraju Srbiju za svoju matičnu zemlju, ali nas ona kao takve ne prepoznaje i ne pruža nam podršku i pomoć kao što manjine imaju od svoji h matičnih država. Verujem da će u narednom periodu na tom polju biti pomaka” rekao je Radiša Dragojević.


Radiša Dragojević predsenik VNS

Sajam je svečano otvorio ministar odbrane Aleksandar Vulin .On je, međutim, istakao da Srbija u ophođenju prema svojim nacionalnim manjinama primenjuje standarde koji su daleko viši od evropskih.

“ Ne radimo mi to zato što to neko od nas traži, ili zato što mislimo da je to dobro za naš evropski put, već zato što je naše da pokažemo poštovanje prema svojim građanima, da pokažemo da je Srbija jedna od retkih zemalja, pa i u našem okruženju, koja ne želi niti podržava bilo kakvu asimilaciju. Mi volimo naše različitosti, mi želimo da naše različitosti postoje i hoćemo da ih unapređujemo, jer smatramo da su one naša velika prednost. Svi predstavnici nacionalnih zajednica u Srbiji su most za saradnju sa našim okruženjem. Svaka nacionalna zajednica ima izuzetno pozitivnu ulogu kada je u pitanju naše okruženje. I mi se trudimo da tako i ostane. Republika Srbija podjednako voli sve svoje građane, a svaku različitost ceni i prihvata, i želi da sačuva jer ona jeste naše blago,“rekao je Vulin.

 Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović rekla je da je sajam najbolji mogući način da se iz Srbije pošalje snažna poruka o značaju ljudskih prava i značaju međusobnog razumevanja, tolerancije i poštovanja.


Suzana Paunović direktor kancelarije za ljudska i manjinska prava

  • Nacionalni savet Vlaha na Sajmu manjina (FOTO)
  • Nacionalni savet Vlaha na Sajmu manjina (FOTO)
  • Nacionalni savet Vlaha na Sajmu manjina (FOTO)
  • Nacionalni savet Vlaha na Sajmu manjina (FOTO)
  • Nacionalni savet Vlaha na Sajmu manjina (FOTO)
  • Nacionalni savet Vlaha na Sajmu manjina (FOTO)

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top