Najčešća pitanja u vezi vakcine protiv gripa

Braničevo

Zdravlje

Najčešća pitanja u vezi vakcine protiv gripa

Foto: ZZJZ Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Od 14.oktobra vakcina ima u svim domovima zdravlja. Iako je to najefikasnija mere prevencije protiv gripa građani su često u nedoumici da li da se vakcinišu.

Zavod za javno zdravlje Požarevac dobio je od Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut“ za sezonu 2019/20. ukupno 12.700 pojedinačnih, inaktivisanih, četvorovalentnih vakcina protiv gripa „Vaxigrip Tetra“.

Za Braničevski okrug opredeljeno je 7300 vakcina, dok za Podunavski okrug 5400 vakcina.

>>U BRANIČEVU POČELA VAKCINACIJA PROTIV GRIPA<<

Koje vrste vakcina postoje? Od čega se sastoje? Kako se daju?

U najširoj primeni su inaktivisane vakcine protiv gripa (trovalentne ili četvorovalentne) koje se u vidu injekcije u mišić nadlaktice daju osobama starijim od šest meseci života. Postoje i žive oslabljene vakcine koje se u vidu spreja za nos daju osobama uzrasta 2-49 godina, izuzimajući trudnice i osobe sa oslabljenim imunitetom. One nisu registrovane za primenu u našoj zemlji.

Svake godine Svetska zdravstvena organizacija izdaje preporuke za sastav vakcine u nastupajućoj sezoni gripa na osnovu dominantnih sojeva virusa koji su bili u cirkulaciji tokom prethodne sezone, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Odgovore na brojna pitanja u vezi vakcine prov gripa pročitajte OVDE.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top