Najstarija poljoprivredna škola u Srbiji obeležila godišnjicu

Požarevac

Društvo

Najstarija poljoprivredna škola u Srbiji obeležila godišnjicu

Foto: E-Braničevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković” u Požarevcu obeležila 145 godina postojanja i rada.

Ova požarevačka je ujedno i najstarija škola sa četvorogodišnjim trajanjem među školama za područje rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane u Srbiji.

Počela je da radi 10. oktobra 1872. pod nazivom „Zemljodelska šumarska škola“. 

Dom učenika otvoren je 1996. godine. Danas je to jedna od najsavremenijih srednjih stručnih škola u našoj zemlji, pa i šire. 


Iz pograma

U ovoj školskoj godini upisano je više od 400 redovnih učenika u 19 odeljenja za osam obrazovnih profila iz oblasti poljoprivrede, veterine, hortikulture i prerade hrane. 

Kolektiv broji 116 zaposlenih od kojih 62 profesora, vaspitača i stručnih saradnika. Škola je opremljena  za kvalitetno izvođenje teorijske nastave u savremenim uslovima. Praktična nastava se realizuje na školskoj ekonomiji koja raspolaže sa 80 hektara zemlje, potrebnim objektima za stočarstvo, veterinarskom ambulantom, pekarom, radionicom za preradu voća i povrća, plastenicima. 


Gosti na svečanoj akademiji

„O kvalitetu rada ove škole i stručnosti zaposlenih govori i podatak da je i ove, kao i ranijih, veliki broj naših maturanata uspešno položilo prijemne ispite i upisao studije na državnim fakultetima. Uz pomoć svojih nastavnika i profesora učenici su ostvarili veoma zapažene rezultate na republičkim takmičenjima i takmičenjima domova srednjih škola Srbije“, naglasio je direktor Vidoje Vukašinović.


Vidoje Vukašinović direktor škole

Iz budžeta grada izdvojeno više od 2,5 miliona dinara za adaptaciju sanitarnog čvora, a za adaptaciju i dogradnju pekare u školskom dvorištu nešto više od 2,85 miliona. Ukupna vrednost radova na pekari je više od osam miliona dinara.

„Ne znam kakva je situacija u drugim školama, ali kada vidim vaše rezultate, ekonomiju koju imate u svom posedu i nastavni kadar vrhunskih stručnjaka, ali i pedagoga, mogu reći da ne  treba da brinemo za budućnost poljoprivrede, a samim tim i Srbije i viziju koju gajite kada je u pitanju modernizacija u realizaciji nastavnog programa poput dualnog obrazovanja, ali i drugih načina osavremenivanja“, rekao je Bojan Ilić predsednik Skupštine grada Požarevca.


Bojan Ilić predsednik Skupštine grada Požarevca

Na  svečanoj akademiji su uručene jubilarne nagrade profesorima i radnicima škole, a učenici su pripremili kulturno umetnički program.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top