NAKON GODINU DANA: Zašto montažna garaža još nije završena?

Požarevac

Društvo

NAKON GODINU DANA: Zašto montažna garaža još nije završena?

Foto: EB

How Good Of A Friend Are You Really?

Za nekoliko dana navršava se godina od početka radova na spratnoj garaži, na parkingu isped hotela „Dunav“. Izvođači su na sudu, garaža nije gotova niti je raspisana nova javna nabavka.

Pitali smo Sašu Valjarevića, koordinatora za investicije i javna preduzeća grada Požarevca, šta koči nastavak radova na montažnoj parking garaži i zašto još uvek nije raspisana nova javna nabavka.

Prema njegovim tvrdnjama još uvek traju veštačenja i čeka se izveštaj državne komisije koji treba da pokaže šta je sve potrebno da se završi garaža i koliko će sve to koštati, kako bi se raspisala nova javna nabavka.
Naš nadzor je dao svoje viđenje, ali angažovali smo Zavod za veštačenje za procenu izvršenih radova, koji je veštačio na lokaciji u Požarevcu, ali i kod izvođača, gde je popisan materijal koji nije ugrađen. Ovih dana očekujemo kompletan izveštaj da bi na osnovu njega služba zadužena za investicije mogla da pripremi, a služba javnih nabavki objavi novu nabavku za završetak postojeće garaže“, rekao je Valjarević za E-Braničevo.

On je podsetio da je grad naplatio penale od izvođača radova i dodao da je  u međuvremenu izvođač „Metalpres Projekat" doo Kraljevo tužio grad Požarevac.
To je njegovo pravo, ali mislimo da uopšte nema osnova, jer smo postupili u skladu sa zakonom i ugovorom i za svako kašnjenje su izvođaču naplaćeni penali“,  kaže Valjarević.
Požarevac raspolaže sa ukupno hiljadu parking mesta na zatvorenim i otvorenim parkiralištima, a dok su trajale investicije na nekoliko lokacija u gradu, taj broj je sveden na tri stotine mesta.

Zamisao je bila da se na parkiralištu „Hotel Dunav“ izgradnjom spratne garaže udvostruči broj parking mesta, međutim, umesto novih 142, parking je potpuno van funkcije već gotovo godinu dana. 
Po rečima Marije Papović,  direktorke JKP „Parking servis“, manji broj parking mesta nije uticao na prihode od parkiranja.

Ona kaže da u gradu postoji konstantan broj vozila koji moraju negde da se parkiraju, te da su se vozila koja su ranije koristila parkinge u Takovskoj i Sinđelićevoj ulici preselila na ulična i zatvorena parkirališta. 
Parking kod Centra za kulturu sada radi 24 sata. Uveli smo i druge metode, kako bismo povećali protok vozila na ulicama, pooštrili smo kontrolu i povećali broj kontrolora na ulici. Pored toga, uveden je i popust na kazne. Kolege su maksimalno radile svoj posao, pa su pisali kazne nesavesnim vozačima, kako bi oslobodili prostor za ljude koji savesno plaćaju uslugu parkiranja“, kaže Papović za naš portal.
Da podsetimo, o montažnoj garaži u Požarevcu priča se nekoliko godina, a prvi koraci u tom smeru napravljeni su 22.avgusta 2018.godine kada je grad raspisao javnu nabavku za kupovinu montažne garaže. Procenjena vrednost javne nabavke iznosila je 37.500.000,00 dinara bez PDV-a.

<GRAD KUPUJE MONTAŽNU GARAŽU>
 
U roku je pristigla samo jedna ponuda i to neprihvatljiva, koju je podnelo Društvo za proizvodnju, trgovinu i usluge „Metalpres Projekat" d.o.o Kraljevo, te je grad doneo odluku o sprovođenju pregovaračkog postupka upravo sa tom firmom, da dopuni svoju ponudu i učini je prihvatljivom, pa je na kraju ta firma i dobila posao, a ugovor je zaključen 25.oktobra, sa rokom završetka radova od 90 dana.

Međutim, od zaključenja ugovora do početka radova na postavljanju montažne garaže prošlo je četiri meseca. Tek 1.marta parkiralište kod „Hotela Dunav“ u Takovskoj ulici zatvoreno je zbog početka radova, a rok za okončanje posla produžen je do 31.maja aneksom ugovora.

<PREGOVARAČKIM POSTUPKOM DO NOVE MONTAŽNE PARKING GARAŽE>
 
<ZATVARA SE PARKIRALIŠTE „HOTEL DUNAV“>
 
<PRIPREMNI RADOVI ZA POSTAVLJANJE PARKING GARAŽE>
 
Garaža nije završena ni u drugom roku. Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, na stranačkoj konferenciji za medije odgovarajući na pitanje novinara zašto se kasni sa izradom garaže,  odgovorio je da je sačinjen novi aneks ugovora i da su poslovi produženi do 15.jula, obrazloživši da je to urađeno na predlog nadzornog organa, a zbog loših vremenskih prilika.
Kako ni u drugom roku garaža nije završena, Gradska uprava je podnela zahtev za raskid ugovora sa izvođačem  „Metalpress projekt“ iz Kraljeva.

<ISTEKAO POSLEDNJI ROK, A SPRATNA GARAŽA NIJE ZAVRŠENA>
 <SPRATNA GARAŽA ČEKA NOVE MAJSTORE>
 

Gradonačelnik je 6.avgusta najavio da će garaža biti gotova do kraja 2019.godine. On je tada rekao da predstoji kompenziranje sa prethodnim izvođačem, a najverovatnije i sudski postupak, kao i da potom sledi raspisivanje nove javne nabavke.

<MONTAŽNA GARAŽA DO KRAJA GODINE?>
 
Spasović je početkom oktobra 2019.godine kazao da su od izvođača radova naplaćeni penali jer nije završio posao u predviđenom roku i najavio raspisivanje nove javne nabavke za završetak radova na spratnoj garaži. To se još uvek nije dogodilo.

<GRAD NAPLATIO PENALE OD IZVOĐAČA, USKORO NOVA JAVNA NABAVKA>
 
Parking kod hotela „Dunav“ već gotovo godinu dana nije u funkciji zbog čega je grad  na duži vremenski period ostao bez jednog zatvorenog parkinga.


 

To Top