Namirnice bogate kalcijumom, a nisu mlečni proizvodi

Braničevo

Zdravlje

Namirnice bogate kalcijumom, a nisu mlečni proizvodi

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Nutricionisti navode čak sedam namirnica prirodnog izvora kalcijuma.

Iako su mlečni proizvodi, prvenstveno mleko, najbolji izvor kalcijuma, minerala važnog za zdrave kosti, zube i ispravno funkcionisanje mišića, ćelija i nerava, mnogi ih ne konzumiraju jer su vegani ili ih ne smeju konzumirati zbog netolerancije na mlečni šećer laktozu. U tom slučaju izvor kalcijuma trebaju potražiti u lisnatom povrću, mahunarkama, voću i ribi, preporučuju nutricionisti.

Odraslim osobama u dobu od 19 i 64 godine potrebno je dnevno oko 700 miligrama kalcijuma, što je jedna čaša obranog mleka, no zbog netolerancije na laktozu ili nemogućnosti varenja mlečnog šećera neki ga ne smeju konzumirati.

Kalcijum je najčešći mineral u telu, vitalan za kosti i zube. Organizam pomaže u održavanju zdravih krvnih sudova, reguliše krvni pritisak i sprečava otpornost na insulin koji može dovesti do dijabetes.

Kalcijum se ne proizvodi u telu, tako da ga moramo uzimati hranom. Njegovu apsorpciju otežava masna hrana, a natrijum (so), kofein i fosfati iz gaziranih pića povećavaju izlučivanje ovog minerala iz organizma.

Nutricionisti navode sedam  namirnica prirodnog izvora kalcijuma:

Beli pasulj

Ova mahunarka je odličan izvor kalcijuma, gvožđa i vlakana, a sadrži i otporan skrob, zdrave ugljene hidrate koji podstiču metabolizam. Sadrži 175 miligrama kalcijuma po porciji.

Pomorandže

Poznato je da su narandže bogate vitaminom C, sadrže veoma malo kalorija, ali puno antioksidanata. U jednoj velikoj narandži je 74 miligrama kalcijuma, a u čaši soka od pomorandže 27.

Bademi

Od svih vrsta oraha, bademi imaju najvišu nutritivnu vrednost. Stručnjaci preporučuju dnevnu potrošnju jedne šake badema. Sa kalcijumom sadrže kalijum, vitamin E i gvožđe.

Sardine

Sardine su jedna od najzdravijih vrsta ribe. Uz kalcijum, deo sardine takođe ima veliku količinu omega 3 masnih kiselina i vitamina D.

Smokve

Suve smokve bogate antioksidantima, vlaknima i kalcijuma i sadrže magnezijum.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće sadrži vitamine A i C, ali i kalcijum i vlakna.

Brokoli

Pored kalcijuma, ovaj biljni proizvod sadrži gotovo dvostruko više vitamina C od narandže. Istraživanje je pokazalo da ishrana bogata povrćem, kao što je brokoli, smanjuje rizik od razvoja određenih karcinoma, kao što je rak debelog creva i bešike.

Više informacija o Vašem zdravlju pročitajte OVDE.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top