Nana – lek za sve

Požarevac

Zdravlje

Nana – lek za sve

Foto: Ilustracija

How Good Of A Friend Are You Really?

Naše bake su znale da nana povećava budnost i vraća svežinu, uklanja umor i savetovale su umivanje čajem od nane.

Nana je kosmopolitska biljka, koja raste na vlažnim mestima.Ima je u Evropi,Aziji, Americi, Australiji.Može se naći kao samonikla, a može se i gajiti. Razlikuje se preko 200 vrsta. Kod nas je najzastupljenija pitoma, divlja i engleska nana.

Grčki mit vezuje nanu za ljupku nimfu Mintu, ćerku rečnog božanstva podzemnog sveta, koja je imala strasnu vezu sa Hadom. Prema jednoj verziji, da bi Mintu sačuvao od svoje žene Had je nimfu pretvorio u nanu i dao joj je moć da bude lek za sve i da njen miris bude svedok vremena. Prema drugoj verziji, žena Hada je nimfu rasparčala i od tih delova nimfinog tela nastala je nana.

Za nanu su znali i vrlo često je koristili i stari egipćani.Nana se nalazila i kao jedan od osnovnih sastojaka u starim receptima za besmrtnost, kao i u melemima kod povreda.

Arapska narodna  medicina daje značaj nani, kao simbolu prijateljstva i vesnika ljubavi. Veruje se da je upravo ona zaštita od neprijatelja i da neprijatelja može da     preobrati u prijatelja ali, takođe, da može da probudi ljubav i postoji legenda da je baš nana bila ta koja je poslužila i Šeherezadi.

U  srednjem veku monasi su po manastirima spravljali lekove od 16 svetih biljaka među kojima je bila i nana.Zapisano je da pošto je data od Boga način  branja zavisi od svrhe za koju je namenjena. Shodno tome, ako je trebalo da posluži za lečenje, monasi su je brali desnom rukom pevajući,a ako je imala svrhu duhovnog napretka i to u toku molitve udisanjem njenog mirisa, brali su je levom rukom zevajući.

Japanci su utvrdili da miris nane stimuliše centralni nervni sistem, povećava budnost, povećava koncentraciju,pa je običaj da radne prostorije budu ispunjene mirisom nane.

Naše bake su znale da nana povećava budnost i vraća svežinu, uklanja umor i savetovale su umivanje čajem od nane.

I zaista, naučno je potvrđeno da nana pomaže kod problema sa aknama i bubuljicama i to kao običan čaj kojim se lice umiva ili kao alkoholni rastvor.Takođe, pomaže i kod bolesti desni, zuba, usne duplje, kod problema sa zadahom, kod problema sa respiratornim sistemom, kod bolova u stomaku,problema sa varenjem,nadimanjem,kod glavobolje, kod gljivičnih i bakterijskih kožnih infekcija, kod stanja depresije, nervoze, nesanice, kod povišene temperature,ali i kao korigens ukusa i mirisa.

Ukus nane je specifičan, vrlo aromatičan.Prvo zagreva, pa hladi.Dosta se koristi u prehrambenoj industriji u izradi bombona, žvakaćih guma, čokolada, likera. Neophodan je začin u jelima sa pasuljem,uz meso,salate, koktele.

List nane sadrži oko 2% etarskog ulja, koje sadrži mentol i menton. Upravo zbog etarskog ulja listići nane se ne kuvaju, već se isključivo prelivaju vrućom vodom.

Pored etarskog ulja list nane sadrži vitamin A, C, cink, selen i triptofan.

Da bi se osvežili u danima koji su pred nama, da bi povećali budnost i koncentraciju možemo pripremiti sirup od nane.

Potrebno je 300 grama sveže nane, koju smo predhodno oprali i usitnili, dodati u tri litra vode, pa potom dodati  pet kašika šećera i limun, koji je oljušten i isečen na kriške,pa dobro zgnječen rukama. Treba da odstoji barem dva sata, pa potom se procedi kroz gazu,pa se doda još tri kilograma šećera.Ponovo treba da odstoji dva sata uz povremeno mućkanje. Potom se sipa u staklene flaše i koristi prema potrebi.

Kod problema sa bolovima u nogama, zglobovima, potrebno je dve supene kašike sveže nane dodati u otopljenu svinjsku mast ili vazelin.Ostavi se preko noći,pa ujutru se zagreje,ali tako da ne dođe do ključanja i dok je toplo procedimo kroz gazu u pogodne posude.

Ako postoje problemi sa glavoboljom:

Pola šolje rakije i dve kafene kašičice nane treba da odstoji na toplom dve nedelje, ali bez svetlosti.Potom se procedi i čuva u dobro zatvorenoj posudi. Po potrebi se utrljava na slepoočnice.

Kod problema sa vrtoglavicom i migrenama, može da posluže i kapi od nane, koje se dobijaju tako što se u 100 mililitara razblaženog apotekarskog alkohola doda 20 grama nane i odstoji 20 dana,pa se procedi u tamne bočice. Po potrebi se koristi tako što se na kocku šećera doda pet kapi.

Uvek je idealan trenutak da uživate u ovoj aromatičnoj biljci, bilo da je koristite u lekovite svrhe, bilo kao amajliju kojom će se osmeh sigurno vratiti.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top