nedinic-budzet-opstine-petrovac-na-mlavi-u-kolapsu

Petrovac

Politika

Nedinić: Budžet opštine Petrovac na Mlavi u kolapsu

Foto: Ivan Jovanović

How Good Of A Friend Are You Really?

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić obratio se u ponedeljak javnosti, kako bi građane informisao o trenutnom stanju u opštinskoj kasi.

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić obratio se u ponedeljak javnosti, kako bi građane informisao o trenutnom stanju u opštinskoj kasi.

 
U javnost izlazi, kaže, kako bi sprečio širenje dezinformacija i nepotrebnih kuloarskih priča.


Želim da predočim trenutno stanje, kako biste bili upoznati od čega krećemo i shodno tome, šta se može očekivati. Pozicija u kojoj se nalazimo nije najzahvalnija. Dva veća problema smo nasledili od prethodne vlasti i sa njima se sada moramo uhvatiti u koštac. Prvi i najkompleksniji je budžet. Neadekvatna fiskalna politika dovela je do budžetskog deficita koji po automatizmu predstavlja kočnicu za sprovođenje bilo kakve ekspanzivnije politike. U prevodu, naš budžet je u kolapsu“,rekao je Nedinić.


Na ovaj zaključak,kaže, došlo se na osnovu proknjižene i neproknjižene dokumentacije u poslovnim knjigama,pomoćnim evidencijama i glavnoj knjizi,što je  utvrđeno fizičkim pregledom, i ne mora biti stoprocentno tačno.


„Opština Petrovac na Mlavi u svom poslovanju do 12.juna ove godine, na ime neizmirenih obaveza prema dobavljačima, indirektnim korisnicima, korisnicima dotacija, udurženjima građana, kao i na osnovu obaveza po osnovu jedne neisplaćene plate za indirektne korisnike,duguje oko 150 miliona dinara.Ova dugovanja su iz ranijih perioda, a dobrim delom iz 2016.godine, odnosno do izbora. Opština Petrovac na Mlavi kreditno se zadužila sa dva kredita i to:  namenski kredit kod banke Inteze za višeprojektni program finansiranja kapitalnih investicija, u dinarskoj  protivvrednosti od 996 hiljada evra. Korisnik se obavezuje da kredit uplaćuje u 60 mesečnih rata, nakon isteka mirovanja otplata glavnice kredita, prva rata za plaćanje dospeva 08.jula.Iznos anuiteta je oko 16.606 eura koji će se plaćati iz transfera koji slede opštini. Pored toga postoji ugovor o namenskom kreditu i obavaze po osnovu tog kredita na dan 12.maja iznose oko 162.337 dinara. Kredit se otplaćuje u jednakim mesečnim ratama u iznosu od oko 19.487 eura“, precizirao je Nedinić.

 


Nedinić pred novinarima

 


Dodaje da se opština putem lizinga zadužila po osnovu pet ugovora i to: finansijski lizing radi kupovine Škode SuperB, dve Škode Oktavie, Dačije logan i mini busa. Obaveze za otplatu glavnice na dan 12.maja iznose 6.548.120,00 dinara, u mesečnim ratama u iznosu od oko 230.000 dinara, u zavisnosti od kursa eura, dok je kamata  822.590 hiljada dinara uz obaveze po osnovu negativnih kursnih razlika od 1.182.167  dinara.


Od dugoročnih obaveza koje se mesečno po anuitetima plaćaju,opština ima obaveze prema dobavljaču „Žarac“ u iznosu od 11.179.000 dinara, na osnovu sudskih presuda u iznosu od 7.700.000 dinara. Takođe postoje obaveze koje dospevaju na naplatu do kraja 2016.godine i to po osnovu zaključaka Opštinskog veća u iznosu od 1.778.000 dinara i po osnovu ugovora sa nevladinim organizacijama u iznosu od  6.424.645 dinara. Ovo su obaveze prema zaključenim ugovorima do kraja godine. Kada sve to saberemo, u ovom trenutku naša opštine duguje oko 350 miliona dinara. Ovo ne kažem da bih se žalio, ovo ne kažem da bih plakao, ovo kažem da bi građani opštine Petrovac na Mlavi znali u kakvom se stanju nalazimo“, kazao je Nedinić novinarima.


Smeta mu, kao predsedniku,to što  pojedini ljudi iz bivše vlasti šire neistine da je aktuelna vlast nesposobna da uradi ono što je obećala,a kako kaže, i da su osvojili svih pedeset odborničkih mesta ne bi ni oni mogli to da urade.

Prema Nediniću, na taj način građani se dovode u zabludu i vodi se loša politika da se onemogući novoj vlasti da proba da dokaže zašto je pobedila na izborima.  


Ako uzmemo da je direkcija za izgradnju potrošila oko 40 miliona dinara do dana izbora, i  da su socijalne pomoći isplaćene preko 11 miliona dinara do dana izbora, znači da je SPS na izborima imala nešto između 400 i 450 hiljada eura prednost u odnosu na sve ostale“ zaključio je  Duško Nedinić .


    

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top