NEDINIĆ: U Petrovcu 12 novih slučajeva zaraze, za sada stanje pod kontrolom

Petrovac

Društvo

NEDINIĆ: U Petrovcu 12 novih slučajeva zaraze, za sada stanje pod kontrolom

Foto: Opština Petrovac na Mlavi

How Good Of A Friend Are You Really?

Duško Nedinić, komandant Štaba za vanredne situacije, nakon sednice Štaba saopštio je paket mera za dalje funkcionisanje ove opštine i naveo da je za sada stanje pod kontrolom i da nema mesta panici.

Epidemiološka situacija u ovoj opštini je za sada stabilna. U odnosu na početak pandemije u našoj zemlji utvrđen je skok zaraženih, ali je za sada sve pod kontrolom i situacija se svakodnevno prati, kaže Nedinić.

Petrovac beleži podatak od 12 novih slučajeva zaraze virusom kovid-19, što je značajan porast s obzirom na to da je do skoro bilo svega četiri slučaja. Od 12 pacijenata troje je na bolničkom lečenju sa srednjom kliničkom slikom, a ostali pacijenti su u kućnoj izolaciji, te je utvrđeno da imaju blažu kliničku sliku. Trenutno u ovoj opštini nema ni jednog pacijenta sa težom kliničkom sliku, rečeno je konferenciji za medije.

Kako je Nenadić naveo, moguće je da ima još zaraženih osoba. Po njegovim rečima prisutna je opasnost od naglog širenja zaraze, prevelikog opterećenja petrovačke bolnice, kao i opasnost od zaraze naročito među mlađom populacijom zbog velike cirkulacije i bliskih kontakata.

Štab zavenredne situacije u Petrovcu izdao je preporuku građanima o nošenju maski u zatvorenom prostoru, poštovanju fizičke distance, odluku o otkazivanju svih kulturnih i sportskih manifestacija koje su bile u planu ovog meseca, kao i da za sada nema zatvaranja ugostiteljskih objekata.

„Mi nećemo zatvarati ugostiteljske objekte iz prostog razloga što bi to bio veliki ekonomski udar u trenutku kada se još svi oporavljamo, ali moramo biti svesni da ako se ne pridržavamo mera i situacija se naglo pogorša, možda ćemo i o tome morati da razmišljamo“, naveo je Duško Nedinić.

Rad vrtića će se odvijati ubuduće uz poštovanje svih mera kako bi se deca, radnici i roditelji potpuno zaštitili, te će se vršiti redovna dezinfekcija, merenje temperature pri ulasku, a radnici će nositi zaštitnu opremu kako bi boravak dece bio bezbedan. Takođe, najavljena je ponovna dezinfekcija od strane JKP „Izvor“ i to oko dela bolnice, domova u Popovcu i Stamnici, vrtića i ulica.

Na pitanje novinara o održavanju tradicionalnog julskog vašara u Petrovcu, Nenadić je rekao da bi on lično voleo da se vašar održi ukoliko to dozvole nadležne institucije i građani budu bezbedni. Komunlna služba za sada vrši pripreme kao da će vašara biti.

„Mi smo u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravlje i nadležnim ministarstvom. Situacija se prati i to je ono što mi kao opština možemo u ovom trenutku da uradimo. Nema mesta za paniku. Apelujem na sve moje sugrađane da poštuju preventivne mere kao što je nošenje maski u zatvorenim prostorijama, držanje odstojanja, smanjene cirkulacije i kretanja“, poručio je komandant Štaba.

Kovid ambulanta u starom Domu zdravlja je i dalje u funkciji. Građani koji osete simptome virusa mogu se obratiti telefonom ili doći lično u prostorije ambulante.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top