Nelegalne objekte u Požarevcu niko neće da ruši, problem rešava država?

Požarevac

Društvo

Nelegalne objekte u Požarevcu niko neće da ruši, problem rešava država?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Gradska uprava Požarevac je 27. juna raspisala javnu nabavku za uklanjanje nelegalno podignutih objekata. Međutim, problem je što nema ko da ih ruši.

Javna nabavka je poslednjih godina raspisivana u više navrata, međutim, postupci su obustavljani jer Gradska uprava do sada nije dobila nijednu ponudu potencijalnih izvođača.

Problem nedostatka firmi koje će uklanjati nelegalne objekte postoji u mnogim mestima u Srbiji. Darinka Đuran, pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prilikom prošlogodišnje posete Požarevcu izjavila je da će država naći načina da reši ovaj problem. 

Dobro je da država preuzme stvar u svoje ruke i reši taj problem i u našem gradu. Videli smo da nema zainteresovanih privrednih subjekata. Razmišljali smo o opciji da komunalno preduzeće ima određenu opremu za uklanjanje i rušenje određenih objekata. Oni su ovlaščeni za uklanjanje montažnih objekata, ali to bi zahtevalo ulaganje u određenu mehanizaciju, a bili bi potrebni i određeni stručni kadrovi koje ovo javno komunalno preduzeće trenutno nema. Nadamo se da će se promeniti odluka Vlade Republike Srbije oko zapošljavanja u javnom sektoru, to bi nam olakšalo posao, zaposlili bismo nekoliko građevinskih inženjera, a mehanizacija se uvek može uzeti u zakup, ali vremenom i pribaviti“, rekao je pre nekoliko dana Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.

 

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca

Po poslednjem objavljenom programu za uklanjanje objekata, za poslednji kvartal 2018.godine, predviđeno je rušenje ukupno 62  objekta u Požarevcu koji su izgrađeni nezakonito i za koje postoji izvršno rešenje građevinske inspekcije. Reč je o objektima koji se nalaze na javnoj površini ili su izgrađeni nakon donošenja Zakona o ozakonjenju. Na spisku su zidani i montažni prostori, ograde, temelji, ogradni zidovi, stubovi, platoi i nadstrešnice, koji se nalaze u Požarevcu, Kostolcu, Drmnu, Kličevcu, Beranju, Ostrovu, Petki, Klenovniku, Poljani i Dubravici.

Procenjena vrednost aktuelne javne nabavke je tri miliona dinara sa PDV-om, a rok za podnošenje ponude je 29.jul.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top