A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Nema epidemije šuge, samo pojedinačnih slučajeva
Nema epidemije šuge, samo pojedinačnih slučajeva

Požarevac

Zdravlje

Nema epidemije šuge, samo pojedinačnih slučajeva

Foto: Wikipedia

How Good Of A Friend Are You Really?

Na društvenim mrežama pojavile su se informacije da se u pojedinim požarevačkim školama pojavila šuga.

Šuga nije bolest koja podleže obaveznom prijavljivanju poput drugih zaraznih bolesti jer, po rečima dr Nadežde Stanković, specijaliste epidemiologije iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Požarevac, smatra se da ne postoji neki epidemiološki značaj.

Zbog naglašenije reakcije dece u Požarevačkoj gimnaziji, naša sagovornica je boravila u petak u ovoj školskoj ustanovi, a danas je održala predavanje za profesore i učenike na temu zaraznih bolesti.

 „Sporadično se šuga javlja tokom cele godine, posebno u jesen i u zimskom periodu kada je boravak ograničen na zatvoren prostor, i pogotovo kada su kolektivi u pitanju, desi se, ali sporadično. Nismo imali epidemije godinama unazad. Nekad se prijavljivala šuga zbirnom prijavom, sada čak ni to. Sada nemamo uvid u to koliko zaista bude obolelih od te bolesti“, kazala je dr Stanković.

 Šuga je kožno oboljenje koje izaziva jedan parazit (Sarcoptes scabiei) i ta bolest se prenosi gotovo isključivo direktnim kontaktom. Eventualno postoji mogućnost, ukoliko se zajednički koriste posteljina ili peškiri, ali ređe samo kontakt kože o kožu. Nije opasna bolest, vrlo se uspešno leči.

„Oboleli se povlači iz kolektiva, na primer ako je dete školskog uzrasta, dobije opravdanje za dane koje se leči i nakon toga se normalno vraća u kolektiv. Ne postoji neki poseban razlog za brigu. Oboleli se leči najviše pet do sedam dana“, rekla je ona.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top