NEOBIČNA PRIČA: Ribolov – hobi i strast

Kostolac

Život

NEOBIČNA PRIČA: Ribolov – hobi i strast

Foto: „Energija Kostolac“

How Good Of A Friend Are You Really?

Najveća riba koju je Lepomir upecao bila je jesetra teška 43 kilograma.

Državni reprezentativac, pomoćnik, potom i selektor reprezentacije, međunarodni ribolovački sudija, trener i sekretar Organizacije sportskih ribolovaca „Smuđ“ jesu zvanja koja je objedinio Lepomir Đorđević, zaposlen na termokomandi TE „Kostolac A“. 

Rođen je u obližnjem selu Dubravica, u blizini ušća Velike Morave u Dunav. Završio je kostolačku srednju tehničku školu, a kasnije je diplomirao na Višoj trenerskoj školi i postao operativni trener iz oblasti ribolova. 

Pošto mi je majka bila krojačica, prve udice sam pravio od špenadli, koristio kanap umesto strune, a plovak je zamenjivalo guščije pero. Dok je deda Vlada pecao na bambus, ja sam pored njega ribu lovio na lesku, a prva koju sam u životu upecao bila je zlatni karaš. Kasnije, majka mi je kupila strunu i udice, naučio sam kako se vezuju, a vremenom i sve finese ribolovačkog sporta. Spona s rekom i prirodom je, eto, ostala neraskidiva do danas. 
Po dolasku iz vojske 1983. godine, sa drugarima sam napravio drveni čamac. Čuvali smo ga u Kličevcu i tamo pecali, a interesovanje za ribolov postaje intenzivno. Nisam žalio novac da kupim dobre štapove, udice i najbolju strunu i svaki slobodan trenutak sam koristio za odlazak na vodu
“ – kaže Lepomir.

U prvoj polovini 2002. na nivou Braničevskog i Podunavskog okruga organizovao je Prvu šaransku ligu u Kostolcu.

To je trajalo nekoliko godina, a 2006. počeo sam da učestvujem na Državnom prvenstvu. Ozbiljan nastup sa ekipom imao sam 2007. godine na Adi Ciganliji u Beogradu, a tada se u Srbiji održavalo i Svetsko prvenstvo u okviru koga se moja ekipa našla na šestom mestu u konkurenciji 24 tima. Tako je počelo moje bavljenje sportskim ribolovom“ – ispričao nam je Đorđević.

Do 2012. se redovno takmičio i izabran je za pomoćnika selektora u reprezentaciji. U Konstanci, u Rumuniji, naša ekipa je osvojila bronzu. Nakon toga je postao i selektor, a naši reprezentativci ostvaruju zapažene uspehe. Lepomir postaje savezni i međunarodni sudija na brojnim domaćim i svetskim takimičenjima.

Sticaj okolnosti doprineo je da član organizacije Sportskih ribolovaca „Smuđ“ Požarevac postanem tek 2014. godine. Ovde već tri godine obavljam dužnost sekretara, dok sam ujedno i trener kluba. Kao trener radim sa decom i moram da istaknem da je ovaj posao veoma lep“ – objasnio nam je Lepomir.

Najveća riba koju je Lepomir upecao bila je jesetra koja je težila  43 kilograma.

Upecao sam je na jezeru Vunčuh kod Graca priborom za šarana. „Borba“ je trajala tri sata i za to vreme smenjivali smo se nas četvorica. Inače, u šaranskom ribolovu, kome sam se posvetio, najveći je imao 30 kilograma i upecao sam ga takođe u Austriji. Naravno, bilo je tu mnogo velikih primeraka, a ovo su moji rekordi nastali van takmičarskih aktivnosti. 
Najveću podršku imao sam od supruge Ranice, koja, nažalost, više nije među nama. Danas su tu ćerke Milena i Marija, kao i sin Nemanja, svi fakultetski obrazovani i svi obožavaoci pecanja, dok posebnu pažnju posvećujem dvogodišnjem unuku Jakovu, kome je prva igračka takođe ribolovački štap“
– rekao nam je Lepomir Đorđević.
    Ljubitelji prirode

Organizacija Sportskih ribolovaca „Smuđ“ Požarevac osnovana je 1949. godine sa ciljem rekreativnog ribolova i očuvanja ribljeg fonda i ekologije. Ima pet sekcija: plovak, šaran, fider i mušica, a školu ribolova započinje 2007. godine. „Smuđ“ ima šest licenciranih trenera za sve sekcije, a tu je i šest sudija. U okviru Organizacije Sportskih ribolovaca „Smuđ“ ima 25 licenciranih članova.
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top